Kalp Dostu Alıç Tezgahtaki Yerini Aldı

Kalp Dostu Alıç Tezgahtaki Yerini Aldı

Ekşimuşmula olarak bilinen, taşlık yerlerde çalılık arasında ya da ormanlık kesimlerde kendi kendine yetişen ve kalp sağlığına olan faydaları ile dikkat çeken alıç meyvesi tezgahlardaki yerini aldı.
Gaziantep’in çevre köylerinde çalılık alanlarda yetişen ve köylüler tarafından toplanarak kendisine getirilen alıç meyvelerini tablada satarak geçimini sağlayan Orhan Çuhadar, alıç meyvesinin kalp rahatsızlıklarına çok iyi gelen bir meyve olduğunu söyledi. Gazianteplilerin alıç meyvesini çok iyi bildiğini ve özellikle kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği için yoğun bir şekilde tükettiklerini kaydeden Çuhadar, şu şekilde konuştu:
“40 yıldan bu yana tablada bu meyveleri satıyorum. Bu alıç meyvesi Gaziantep’te dağ elması olarak bilinir. Kalp ve damar sağlığı olmak üzere bir çok hastalığa şifa olarak kullanılır. Bunu köylüler topluyorlar ve bize getiriyorlar. Bizler de tablada satıyoruz. Bundan 20 gün öncesine kadar kilosu 20 liraya satılıyordu. Şimdi 7 buçuk liraya satıyoruz. Çok faydalı bir meyvedir” dedi.
Alıç meyvesinin çekirdeğinin de şifa saçtığını ifade eden Çuhadar, bazı insanların alıç çekirdeğini kahve çekme makinesi ile çekerek tükettiğini de sözlerine ekledi.