Kampus Alanındaki Sosyal Tesis Tartışmaları Bitmiyor

Kampus Alanındaki Sosyal Tesis Tartışmaları Bitmiyor

Adıyaman Üniversitesi kampus alanında bulunan kafeterya ve halı sahanın bulunduğu sosyal tesisin boşaltılması konusundaki tartışmalar bitmiyor.
Adıyaman Üniversitesi, yap-işlet-devret modeliyle 2005 yılında sosyal tesis yapan İşletmeci Arif Yılmaz’ın süresinin dolduğu ve ödemesini yapmadığı gerekçesiyle tahliyesini istiyor.
İşletme sahibi Arif Yılmaz ise, sosyal tesislerin etrafının duvarlarla kapatıldığını ve tek bir kapıdan kontrollü geçiş sağlandığı için sözleşmenin ihlal edildiğini ve para kazanamadığı için parasını ödeyemediğini savunuyor.
Daha önceki yıllarda da tartışmalara neden olan tahliye işlemi yeniden gündeme geldi. Kafeteryanın ruhsatsız olmasından dolayı Belediye tarafından kapatıldığını belirten üniversite yetkilileri, devletin arazisinin işgal edildiğini dile getirirken, işletme yetkilileri ise kampus alanı içerisindeki diğer işletmelerde de ruhsat olmadığını iddia ediyor. Karşılıklı davaların açıldığı sosyal tesis ile ilgili, mahkemelerin karar vermediği öğrenildi.
Süresi dolduğu için işletme sahibine Adıyaman Üniversitesi tarafından tahliye kağıdı gönderildi. Bunun üzerine Arif Yılmaz’ın avukatı Suat Armer, yapılan işlemin kanunlara aykırı olduğunu belirterek basın açıklamasında bulundu.
Suat Armer açıklamasında, “Bu alan içerisinde ki yerler üniversite ile işletme sahibi tarafından imzalanan sözleşme ile kiralanmış. Fakat daha sonra Rektörlük tek taraflı bir işlemle işletmenin kapı bölümünü kapatıyor. İşletmenin kapısı kapanınca vatandaş buraya gelemiyor ve gelir düşüyor. İşletme sahibi mağdur duruma düşüyor. Tesisin yan tarafına duvar çekilerek müvekkilimin işletmesi çalışmadığı için mağdur duruma düşüyor. Müvekkilim haksız işlemlerden dolayı aidatlarını ödeyemiyor. Hakkında tahliye davası açılıyor. Mahkeme neticeye bağlanmadan idare boşaltın diye yazı gönderiyor. Bunun yasal bir dayanağı yoktur. Sözleşmede vatandaşın iki tarafının da açık olması gerektiğini belirten madde var. Siz işletmenin etrafını kapatırsanız, vatandaş zor duruma düşer. Tahliye davasının sonucu beklenmeden bunun yapılması yanlış bir uygulamadır. Tek bir kapı girişi var. Oraya güvenlik görevlisi konularak giriş çıkışlar engelleniyor. Hürriyeti tahkir suçu işleniyor” dedi.
Adıyaman Üniversitesi Hukuk Müşaviri Tayfun Canpolat ise açıklamasında, “Burası üniversitenin tapulu arazisidir. Buranın işgali hukuki değildir. Hukuk ney ise onun gereğini konuşuruz. İşleten daha Adıyaman Üniversitesi kurulmadan önce 2005 yılında İnönü Üniversitesi’nden yap-işlet-devret modeli ile burayı kiralamıştır. Bizler belge ile konuşuyoruz. Sözleşme 26 Ekim 2005 tarihinde imzalanmış. Sözleşme süresi 8 yıl 5 aydır. Şuanda işletici burayı bir yılı aşkın süredir sözleşme süresi bitmesine rağmen sözleşme dışı çalıştırıyor. Süresi bir yıla yakındır dolmuş. Sözleşme gereği işletici buraya her yıl hasılat kirası ve kirayı ödemek zorundadır. Bu işletici hakkında Adıyaman 2. İcra Müdürlüğü’nde icra takibinde bulunduk. İşleticinin 100 bin TL’ye yakın borcu var. Üç yıldan beri kira parası ödenmiyor. Herhangi bir kamu arazisinde böyle bir şey olabilir mi? Sayın Rektörümüz ise milletin hakkını ve hukukunu koruma adına buranın boşaltılması için bizlere talimat vermiştir. Burada geçen idari işlemin tamamı sözleşme hükümleri gereğidir. Mahkemeye hem alacak davası açtık, hem de fiili zararın tespiti ve tahliye kararı için açıldı. Ancak burada altını çizmemiz gereken konu sürenin dolmasına rağmen işletmecinin çıkmamakta ısrar etmesidir” dedi.