Kandil'de “Kriptolu Telsiz“ dönemi

Kandil'de “Kriptolu Telsiz“ dönemi

Çözüm sürecine rağmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yol kesme, adam kaçırma, araç yakma gibi eylemsel faaliyetlerini sürdüren terör örgütü PKK'nın, yeni bir adım attığı ortaya çıktı. İstihbarat birimleri, PKK'nın, örgüt yönetimi tarafından alt kadrolara verilen emir ve talimatların, güvenlik güçlerince deşifre edilmesinin önüne geçmek için sayısal kriptolu karasal telsiz kullanmaya başladığını tespit etti. 


GÖRÜNTÜLÜ VERİ AKTARIMI DA YAPILABİLİYOR

Yüksek teknoloji ürünü olan kriptolu telsizlerden iletişimin yanı sıra sesli ve görüntülü veri aktarımı da yapılabiliyor.

Terör örgütünün sayısal kriptolu karasal telsiz kullanmaya başladığı istihbarat raporlarına da yansıdı. PKK yönetiminin, ilk etapta örgüt tarafından kritik olarak kabul edilen noktalara bu telsizlerin aktarımını yaptığı ifade edildi. Örgütün ilerleyen süreçte tüm unsurlarına kriptolu telsizlerden dağıtmayı hedeflediği kaydedildi.

PKK'nın geçmiş dönemlerde gerçekleştirdiği bazı eylemlerin talimatlarının yanı sıra örgüt mensuplarının sevk ve idaresini telsiz aracılığıyla yaptığı biliniyordu. PKK'nın, kriptolu telsizlerle örgüt içi iletişimin dinlenmesinin önüne geçilmesini amaçladığı ifade edildi.

TELSİZLERİN YANI SIRA SİLAH VE MÜHİMMAT AKTARIMI DA YAPILDI

PKK'nın bu sayısal kriptolu karasal telsizleri Türkiye dışından temin ettiği kaydedildi. İstihbarat raporlarında ayrıca, PKK'nın Türkiye içinde ve dışındaki bazı noktalara, kriptolu telsizlerin yanı sıra silah ve mühimmat aktarımı yaptığından da bahsedildi. PKK'nın askeri unsurlarının yapı, sevk ve idaresi gibi konularda da yeni yapılanmalar içinde olduğu ifade edildi.

ALDATMAYA KARŞI KORUMALI

PKK'nın kullanmaya başladığı sayısal kriptolu karasal telsizlerin halen kullanılmakta olan mevcut analog telsizlerle de uyumlu olduğu belirtildi. Kriptolu telsizler iletişimin yanı sıra, emniyetli ses, veri ve görüntü aktarım imkanı sağlıyor. Telsizlerin ayrıca, "frekans atlama", "ses/veri Kriptolama", "anlık yayın", "aldatmaya karşı koruma", "çıkış gücü ayarı" gibi elektronik koruma özellikleri bulunuyor. (Kaynak: Milliyet)