Kapalı Yöntemle Kalın Bağırsaktan Vajina Yaptılar

Kapalı Yöntemle Kalın Bağırsaktan Vajina Yaptılar

SDÜ Tıp Fakültesi’nde Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Doğuştan adet görmeyen, vajinası ve rahmi olmayan 24 yaşındaki kadın hastanın kalın bağırsağından 10 santimetrelik bir parça alınarak fonksiyonel vajina operasyonu yapıldı. Operasyon, SDÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Güney ve SDÜ Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evrim Erdemoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Mehmet Güney, Türkiye’de laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat) denen yöntemle Türkiye’de ilk kez kalın bağırsaktan vajina yapıldığını açıkladı. 24 yaşındaki hastanın bu yöntemle sağlığına kavuştuğunu belirten Güney, “ Doğuşta adet görmeyen, vajinası ve rahmi bulunmayan hastaya kapalı cerrahi yöntemiyle karın boşluğundan 10 milimetre ve 2 adet 5 milimetre delinerek kalın bağırsaktan 10 santimetrelik doku alarak fonksiyonel bir vajina oluşturuldu. Bu operasyondan sonra hasta sağlığına kavuştu ve mutlu bir evlilik hayatı sürdürüyor” dedi.
SDÜ Tıp Fakültesi’nde bu tür ameliyatları rahatlıkla yapabildiklerini belirten Güney, bu tür operasyonların sosyal güvenlik kapsamında olduğuna dikkat çekti. Bu tür rahatsızlıkların çok nadir görüldüğünü anlatan Güney, bu ameliyatları yaptıktan sonra kadın hastalardan talep gelmeye başladığını aktardı
Ameliyatı gerçekleştiren hekimlerden Doç. Dr. Evrim Erdemoğlu da bu tür ameliyatların şimdiye kadar ciltten veya hazneden alınan dokularla açık ameliyat yöntemiyle gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Bu ameliyatın en önemli özelliği kapalı olarak gerçekleştirilmesi. Daha önceleri bu ameliyatlar acık olarak ciltten ve hazneden yapılırdı. Bu yöntemle yapılanlar ileride fonksiyon görmeyebiliyor ağrı çekiyordu. Kalın bağırsağın kullanılmasıyla tıkanıklık meydana gelmemesi bir avantaj. Ameliyatta kesik olmaması da bir avantaj. Bu çalışmaları İskandinav ülkeleri yapıyor. Biz de Türkiye’de bunları uygulayarak hastalarımız tedavi edebiliyoruz” dedi.