Kartal’da Kadınların Yasalar İle Korunma Yöntemleri Anlatıldı

Kartal’da Kadınların Yasalar İle Korunma Yöntemleri Anlatıldı

Kartal’da, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” dolayısıyla kadına şiddete dikkat çekmek için aileyi koruma ve kadına şiddetin önlenmesine dair kanunun anlatıldığı panel düzenlendi.
Kartal Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ kapsamında Kartal Belediyesi Ekolojik Eğitim Çadırı’nda etkinlik programı gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında ilk olarak şiddete maruz kalan ve öldürülen kadınların, ünlü isimlerin de destek olduğu fotoğraflarından oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi.
Kadınların boşanma, şiddet görme, evlilik, dini etken ve benzeri konuların bilimsel istatistiklerle açıklandığı paneli ise Arzu Demir yönetti. Panelde Av. Dilek Oğuz, 2012 yılında yürürlüğe giren aileyi koruma ve kadına şiddetin önlenmesine dair 6284 Sayılı Yasa’nın olumlu, olumsuz tarafı ve yapmış olduğu düzenlemeleri anlattı.
Kanunlarla kadınların daha iyi korunabileceğine vurgu yapan Av. Dilek Oğuz, “Aileyi koruma ve kadına şiddetin önlenmesine dair 6284 Sayılı Yasa’nın getirdiği en büyük özellik şu en yakın ulaşabileceği bir hakime, kolluk kuvvetine ve mülki amire başvurabiliyor. Şiddet uğramış kadın geçici maddi yardım ve barınma yeri isteyebiliyor. Hayati tehlikesi varsa korunma talep edebiliyor. Bize göre bu yasanın olumsuz yönleri sığınma evlerinden hiç bahsedilmemiş. Yasada bir barınma evi ibaresi var. Halbuki sığınma evleri ihtisaslaşan yapılar. Bu yasada birde bana göre kişi hakları ikinci plana itilmiş ve aile vurgusu öne çıkartılmıştır’’ dedi.
Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevlisi Arzu Demir ise, “Türkiye’de aile şiddetine ve kadın sığınma evlerine baktığımız zaman aile içi çıkan şiddetin en büyük temeli sosyal psikolojik nedenler olduğunu görüyoruz. Bu durumda en etkili olan faktörler yakın akraba müdahaleleri. Boşanma isteyen şiddet görmüş bir kadın ailesine gittiği zaman genellikle barıştırma çabası var. Kadına şiddetin büyük bir unsuru eşlerin psikolojik sorunları olması ve uyuşturucu kullanımı” dedi.