Kartepe Belediyesi Tarihine Sahip Çikiyor

Kartepe Belediyesi Tarihine Sahip Çikiyor

Kartepe Belediyesi kültür tarihi bakımından değerli hazinesi olan mezar taşlarını restore ediyor.
Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescilli Osmanlı mezar taşlarının Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından Uygulama Projesi ile raporları ve kitabe tercümeleri hazırlandı. Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in de önem verdiği proje Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından Mezar taşlarının Restorasyonu ve Çevre düzenleme çalışmaları da başlatıldı.
Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmada Maşukiye Mezarlık Alanında yüzyıllık tarih ile birlikte 1795 yılına ait kitabeler de bulundu. Sosyal açıdan incelendiğinde mezar taşlarının Kuzey Kafkasya’dan gelen Çerkez- Abaza döneminden kaldığı anlaşıldı. Toplam 61 adet mezar taşı bulunan Maşukiye Mezarlık Alanı içerisinde yabani ot temizliği yapıldı. Restorasyon çalışmalarında mezar taşları Baş ve Ayak şahidesi olarak ayırıldı ve ayrı ayrı numaralandırıldı. Maşukiye mezar taşlarında yer alan manzumelerde ölüm, dünya, felek, ecel, fena, beka temaları işlendiği mezar taşı tercümelerinden öğrenilmektedir. Bu tercümeler için her bir mezarın yanına dikilecek şekilde açıklayıcı panoları hazırlandı.
Kartepe’nin tarihi dokusunun kaybolmadan gün yüzüne çıkarılması, tarih turizmi için ayrı bir değer katması hedefiyle Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından Restorasyon ve Çevre Düzenleme çalışmaların takip ve kontrolü yapılarak uygulamalara devam ediliyor. Kartepe’nin turizm değerlerine eski mezar taşı kitabelerini de katarak kültür turizmine de katkı vermek düşüncesiyle yürütülen projenin önümüzdeki ay tamamlanması hedefleniyor.