Kartsız yaşamak hayal oldu..

Kartsız yaşamak hayal oldu..

18 Ağustos 1990'da Şişli'de bir apartman dairesinde kurulan ve dün itibarıyla 25'inci yaşını kutlayan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ödeme sistemleri konusunda Türkiye'yi dünyaya örnek bir ülke haline getirdi. BKM Genel Müdürü Soner Canko, son 25 yılda Türkiye'de müzikten eğlenceye, oyundan iletişime büyük değişimler yaşandığına dikkat çekerek, teknolojinin başını çektiği yaşam şekillerini etkileyen bu değişimin ana odağında, ödeme sistemlerinin önemli bir rol oynadığını söyledi. BKM'nin kartlı ödemelerden dijital ödemelere giden yolda, Türkiye'de değişimin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Canko, "Taksitli ödeme, ilk temassız kredi kartı, Chip&Pin geçişi sadece Türkiye'de değil dünyada da öncü uygulamalar olarak ortaya çıktı" dedi.

4 Milyar TL tasarruf

BKM'nin bu süreçte bireylerden işyerlerine kadar ekonomide yarattığı değerin önemli boyutlara ulaştığının altını çizen Canko, nakit yerine kart kullanıldığı için yılda 4 milyar TL tasaruf edildiğini kaydetti. Canko, "25 yılda bankacılık sektöründe 28 milyar kartlı işlemi gerçekleşti. Yaratılan alışveriş hacmi 1.8 trilyon dolara ulaştı. Nakit yerine kart kullanılması tüketici başına yılda 30 dakika zaman kazandırıyor" diye konuştu. Canko, Türkiye'nin Chip&PIN ile dünyanın en güvenli pazarlarından olduğunun altını çizerek, "Kredi kartı, POS ve ATM'lerin tamamı çipli ve şifreli işlemleri destekliyor. 10 yıl öncesine göre dolandırıcılık yüzde 90 geriledi. Türkiye, gelişmiş ülkelerden bile daha güvenli" dedi.

Kart sayısında artış 75 kat seyrinde gerçekleşti

BKM'nin dünyada ve Türkiye'de yaşanan gelişmeleri çok iyi takip ederek, değişimin önünde yer almayı hedeflediğini belirten Canko şöyle devam etti: "Bugün adeta bir mobil devrimin içinde yaşıyoruz. Bu dönüşümü yakından takip eden BKM, kurulduğundan bu yana kredi kartı sayısının 75 kat artmasında önemli rol oynadı. 2015'te kart sayısı 57 milyon 800 bin adet seviyesine ulaştı. Ödeme sistemleri artık yeni yaşam biçiminin merkezinde yer alıyor." Canko ayrıca 1990'da 6 milyon olan banka kartı sayısının da bu dönemde 20 kat artarak 110 milyona çıktığını kaydetti. Canko, "Bu süre zarfında kartlı işlem adedi 420, işlem tutarı ise 250 kat artış gösterdi. Bugün her 100 TL'lik alışverişin 40 TL'lik tutarı banka ya da kredi kartlarıyla yapılıyor" şeklinde konuştu.