Kaşıkçı cinayetinde 5 kişiye idam cezası istendi

Kaşıkçı cinayetinde 5 kişiye idam cezası istendi

Suudi Savcı, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin, 11 zanlıdan 5'i için idam cezası istendiğini açıkladı. "Ölümünde boğuşma ve öldürücü dozda ilaç verilmesi etken oldu" ifadeleri kullanıldı.,

Kaşıkçı'nın cesedinin akıbetine ilişkin araştırmalar sürmesine karşın, cenazesi bulunamazken, Suudi Savcı, "Cesedi parçalanarak konsolosluktan çıkarıldı. Konsolosluk kamerası o gün devre dışı bırakıldı. Ölüm emri İstanbul'da verildi. Ülkeye getirilme çabası başarısız olunca öldürüldü. Elimizdeki bilgileri Türk yetkililerle paylaşacağız. Cesedin nerede olduğunu bulma çalışması sürüyor" dedi. 

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın danışmanı Kahtani hakkında da soruşturma açıldı, Suudi Arabistan'dan çıkışı yasaklandı. Suudi Savcı, Kahtani'nin cinayet ekibiyle görüştüğünü açıkladı. 

Suudi Arabistan Başsavcılığı: "Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin yaklaşık görüntüsüne ulaştık. Cinayet talimatını timin başındaki isim verdi. Soruşturma, Suudi Velihat Prens Muhammed bin Selman'ı kapsamıyor" denildi. 

ÇAVUŞOĞLU: AÇIKLAMALAR TATMİN EDİCİ DEĞİL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kaşıkçı cinayeti iddianamesiyle ilgli olarak "Açıklamalar tatmin edici değil. Talimat verenler de ortaya çıkarılmalı" dedi. 

Çavuşoğlu, "Cesedin parlaşnaması önceden planlandı. Nasıl öldürüleceği ve parçalanacağı planlıydı. Kaşıkçı'nın cesedi nerede? Bu konuda henüz cevap yok. Biz bu cinayetin tüm boyutlarıyla açığa çıkması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Uluslararası camiayla işbirliği yapacağız" ifadelerini kullandı.

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve aynı zamanda Washington Post gazetesinde de yazılar yazan Cemal Kaşıkçı'dan, 2 Ekim Salı günü resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna gittikten sonra bir daha haber alınamamıştı.

Emniyet kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiği başkonsolosluktan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul'a gelen, aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndüklerinin belirlendiği kaydedilmişti.

Konuyla ilgili Türkiye ve Suudi Arabistanlı yetkililerden oluşan ortak çalışma kurulmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında görevlendirilen bir başsavcı vekili ile bir savcıkoordinesinde konsolosluk binası ile Türkiye'den ayrılan Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'nin konutunda inceleme yapılmıştı.