Kayseri Ticaret Odası’ndan Büyüme Değerlendirmesi

Kayseri Ticaret Odası’ndan Büyüme Değerlendirmesi

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 2014 yılı ikinci çeyrek ve ilk 6 aylık büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hiçyılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 2,1, yılın ilk yarısında ise yüzde 3,3 büyüdüğünü belirterek, “İkinci çeyrek büyüme oranı beklentilerin altında kalmıştır. Türkiye’nin büyüme hızının 2014 yılı ikinci çeyreğinde düşüş eğilimi göstermesinin nedenlerinden birisi, Merkez Bankası’nın faiz oranları konusundaki tavrıdır” dedi. Türkiye’nin büyümesi ve istihdam rakamlarının artmasında özel sektör yatırımlarının büyük önem taşıdığını ifade eden Hiçyılmaz, "Büyümeyi olumlu yönde etkileyen özel sektör yatırımlarıdır. Ancak, ortaya çıkan rakamlar bizlere göstermektedir ki, özel sektör yatırımlarında düşüş yaşanmaktadır. Bu durumun temelinde ise Merkez Bankası’nın Ocak ayında aldığı radikal faiz artırım kararları yatmaktadır. Bu kararların, özel sektör yatırımları üzerinde yavaşlatıcı etkisi olduğu aşikardır" diye konuştu. Hiçyılmaz, Merkez Bankası’nın faiz indirimi noktasında cimri davrandığı konusunda daha önce de uyarılarda bulunduğunu hatırlatarak, "Merkez Bankası’nın uyguladığı faiz oranlarında daha büyük oranlarda indirime gitmesi gereklidir. Türkiye’nin 2014 yılı toplam büyüme rakamlarının beklentilerin altında kalmaması için faiz konusunda hızlı adımlar atılması şarttır. Türkiye’de 19 çeyrektir büyümenin devam etmesi memnuniyet vericidir. Ancak, 2023 yılı hedeflerine ulaşılabilmesi bakımından başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi ile ilgili bütün kurumlar, üretim ve ihracatı destekleyici politikalar izlemelidir" ifadelerini kullandı. Faizlerin düşürülmesiyle enflasyonunun artacağından endişe edilmemesi gerektiğini belirten Hiçyılmaz, “Yatırımların ve dolayısıyla üretimin artırılmasıyla, enflasyonun ekonomi üzerindeki etkisi de azalacaktır. Enflasyonla mücadelenin, üretimi artırmakla mümkün olduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, faiz indirimi konusunda atılacak adımların, Türkiye’de özel sektör yatırımlarına yansıyacağını ve ihracat rakamları ile istihdama yönelik yansımaların da olumlu olacağını sözlerine ekledi.