Kaza Sonrası İlk Yardımın Önemi

Kaza Sonrası İlk Yardımın Önemi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Kazalar sonrası kaza mahallinde yapılacak olan ilk yardım hayati önem taşımaktadır” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, ilk yardımın uzmanlaşmış personel tarafından yapılmasının önemine değinerek, “Kişi eğer ilk yardım konusunda bilgiye ve bilince sahip değilse, bu konuda profesyoneller gelene kadar beklenilmesi büyük önem arz etmektedir. Herhangi kaza veya yaralanma sonrası yapılması gereken ilk önlem çevre güvenliğinin alınmasıdır. Çevre güvenliği alınarak kaza geçirip yaralanan şahısların ve etraftaki insanların daha fazla zarar görmesi engellenir. Aynı zamanda ilk yardım bilincine sahip olan sağlık personeli aranarak bölgeye en kısa zamanda intikal etmesine önem verilmelidir. O zamana kadar yapılması gereken birkaç şey şu şekilde sıralanabilir. İlk olarak eğer yaralanan bölge kirli bir ortamdaysa o bölgenin kirli ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Eğer yaralanma bölgesinde büyük miktarda kanama varsa yaralanma bölgesine bandajlama yapılarak ve bu bandaj oradaki kanamayı azaltacaktır. Daha sonra durduracak şekilde sıkılarak tampon yapılmalıdır. Aynı zamanda kanama olan bölgeye olabildiğince temiz bir cisimle baskı yapılarak kanamanın miktarı azaltılmalıdır. Aynı süre zarfında hastada bilinç bulanıklığı ve diğer bulgular gelişmişse hastanın bilinci açık tutulmaya çalışılmalı, hastanın mevcut hastalıklarıyla ilgili yapılmışsa kan gurubu ile ilgili bilgiler alınmalı, bu bilgiler gelecek sağlık personeline bilinçli olarak verilmelidir. Eğer bu yapılırsa sağlık personeli de yapacağı müdahaleler daha sağlıklı ve bilinçli olacaktır” diye konuştu.
Hastanın mümkün olduğu kadar hareket ettirilmemesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, “Çünkü yapılacak herhangi bir müdahale özellikle omurilik yaralanmalarında hastadan alınacak sonucu kötüleştirebilecek bir takım nörolojik yaralanmalara, hatta felce kadar götürebilecek sonuçlara sebep olabilecektir” şeklinde konuştu.