Kazakistan'dan Bursa'ya ticaret atağı

Kazakistan'dan Bursa'ya ticaret atağı

Ziyarette konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin inişli çıkışlı bir grafik sergilemesine rağmen 2013 yılında 4 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci şehri olan Bursa’dan Kazakistan’a gerçekleştirilen ihracatın 26 milyon dolar olduğunu belirten Başkan Burkay, Bursa’nın Kazakistan’dan ithalatının ise 2 milyon dolar olarak kayıtlara geçtiğini dile getirdi. Bursa’nın uluslararası şirketlerin yoğun olduğu önemli merkezlerden biri olduğuna işaret eden Başkan Burkay, “Bu anlamda Kazak yatırımlarını da Bursa’da görmek isteriz. Türk yatırımcıların Kazakistan’da yatırım yapması için de her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev de Kazakistan’ın bağımsızlığının 23’üncü yılını kutladıklarını ifade ederek, “Türkiye, Kazakistan’ı dünyada tanıyan ilk ülke oldu. İki ülke arasındaki üst düzey ilişkileri ticari ilişkilere de yansıtmalıyız. Doğal kaynaklar açısından önemli zenginliklere sahibiz. Tarım ve sanayide de önemli bir noktadayız. Hükümetimiz, sanayileşme sürecine büyük destek vermeye başladı. Yeni yatırımlarda çok önemli teşvikler uygulamakta. Türk firmalarını yatırıma davet ediyoruz” diye konuştu.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, ziyarette Başkonsolos Sapiyev’e BTSO’nun makro projeleriyle ilgili bilgi verdi. Konuşmaların ardından Başkan Burkay ve Sapiyev birbirlerine çeşitli hediyeler verdi. Ziyarette Kazak Müsteşar Almat Suyubayev de hazır bulundu.