Kdz. Ereğli’de Engelliler Günü Şölen Havasında Kutlandı

Kdz. Ereğli’de Engelliler Günü Şölen Havasında Kutlandı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü şölen havasında kutlandı.
Kdz. Ereğli Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle Ereğli Kapalı Spor Salonu’nda şölen düzenledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan şölende engelliler spor müsabakaları ve halk dabsları gösterileri yaptı.
Gecede konuşan ‘serebral parsi’ hastası yazar Yasin Çiçek, toplumun kendilerini tam olarak tanımadığı için bazı çevrelere göre hasta olarak görüldüklerini ve bu durumun kendilerini ile ailelerini üzdüğünü söyledi. Çiçek konuşmasında “Oysa bir grip ya da nezle değiliz ki hasta hitabına maruz kalalım. Ya da veba değiliz ki bizlerden kaçsınlar. İşte bu önyargı yüzünden birçok şeye pencere ardından baktık” dedi.
Gecede konuşan Ereğli Fiziksel engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, hiçbir annenin englli bir çocuk dünyaya getirmeyi istemediğini ve bunun bir tercih olmadığını söyledi. Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Şentürk “Ereğli’de ki halk otobüslerinden engellilerin halen daha ücretsiz yararlanamaması kabak tadı verdi” dedi.
Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz’de engelliler gününü sadece 3 Aralık’ta değil tüm yıl boyunca kutlanması için engellilere yönelik il merkezi ve ilçelerinde çeşitli sosyal ve sportif faaliyetler yaptıklarını ifade etti. Akdeniz’in ardından konuşan Kdz. Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Nazım Erdoğan’da herkesin engellilerle ilgili empati yapması gerektiğini vurguladı.
65 yaş üstü ve engelli vatandaşların halk otobüslerinden ücretsiz yararlandırılmamasına tepki gösteren Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal, sorunu bir şekilde çözeceklerini gerekirse ücreti belediye olarak karşılayacaklarını dile getirdi. Uysal konuşmasında “Ağzımızdan çıkan sözdür, muhakkak yerine getirilecektir. Çünkü biz, engelleri kaldıracağız, engelleri atlamayacağız. Sizlere söz bu sözümü bir şekilde yapacağız. Gerekirse parasını biz vereceğiz ücretsiz taşıtacağız” dedi.
Başkan Uysal, yakın bir zamanda içinde engelli vatandaşların yaşadığı zorlukların daha iyi anlaşılmasına neden olacak aktivitelerin yer alacağı ‘Empati İstasyonu’ kuracaklarını söyledi. Başkan Uysal konuşmasının ardından engelli çocuklarla birlikte renkli kâselerdeki boyaların içerisine ellerini batırarak tuvale resim yaptı.
Gecede otizmli olan sporcuların basketbol gösterisi salondakilerden büyük alkış aldı. Yaşları 14 ile 35 arasında değişen yaklaşık 10 engelli sporcu, kurulan potaya basket atmaya çalıştı. Saha dışına çıkan topları yakalayarak çocuklarına yardımcı olmaya çalışan anneleri ise, en az sporcular kadar ter döktü.
Ereğli Belediye Spor bünyesinde Paralimpik Olimpiyatlar ile Milli Takım’a sporcu yetiştirmek amacı ile kurulan Oturarak Voleybol Takımı, önce kendi arasında daha sonra ise Belediye Meclis Üyeleri ile Ak Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır’ın da bulunduğu protokol takımı ile gösteri maçı yaptı. Engellilerden oluşan Oturarak Voleybol Takımı, maçı 3-0 kazandı. Prototokol üyelerinin engelliler gibi oturarak voleybol oynadığı sırada oldukça zorlandıkları görüldü. Gece sonunda Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk’ün yanı sıra etkinliğe halk oyunları gösterileri ile katkı veren Zonguldak Özel Eğitim Meslek Lisesi, Alaplı Kuzey Bakım Evi’ne, Ecomar Fizyon Fizik Tedavi merkezi ve Voleybol Antrenörü Adem Çelik’e plaketlerini Başkan Uysal verirken, ’03 Aralık Engelliler Günü’ dolayısıyla şiir resim ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere de ödülleri protokol tarafından verildi.
Gecede son olarak 4 büyük takımın Ereğli’deki taraftar derneklerince hazırlanan imzalı formalar yapılan çekilişle talihlilerine verildi.
Yapılan etkinliğe, Başkan Uysal’ın yanı sıra Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, BEÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Soner Yavuz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz Akdeniz, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.