Kel Aliço Pehlivanı Anma Ve Yağlı Güreşleri 12 Ekim’de Yapılacak

Kel Aliço Pehlivanı Anma Ve Yağlı Güreşleri 12 Ekim’de Yapılacak

Edirne’de, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kel Aliço Pehlivanı Anma ve Yağlı Güreşleri, bu yıl da Aliçopehlivan Köy’ünde yapılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği, İpsala Kaymakamlığı, İpsala Belediyesi, Köy Muhtarlığı ve İpsala Kel Aliço Pehlivanı Tanıtma ve Yaşatma Derneği’nin katkılarıyla geleneksel olarak düzenlenen, Kel Aliço Pehlivanı Anma ve Yağlı Güreşleri, 12 Ekim Pazar günü Aliçopehlivan Köy’de yapılacağı kaydedildi.
KEL ALİÇO KİMDİR?
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 27 yıl üst üste başpehlivanı olan Aliço, 1844 yılında Bulgaristan’ın Lofça kasabasında doğdu ve çocukluğunu orada geçirdi. Güreşe Bulgaristan’da başlayan Aliço, göçlerle Trakya’ya geldi ve güreşleriyle kısa sürede tanındı. Kendisi de bir güreşçi olan Osmanlı Padişahı Abdülaziz ile de güreştiği bilinen Aliço, Abdülaziz döneminde saray pehlivanlığına yükseldi. Kel Aliço, güreşi bıraktığı 1894 yılına kadar kırılması güç bir rekor olan 27 yıl üst üste Kırkpınar başpehlivanlığı yaptı. Saçının azlığından Kel Aliço, güreşteki hücumlarından dolayı da Gaddar Aliço lakaplarını alan Aliço, tifo hastalığından 1919 yılında 75 yaşında iken vefat etti. Mezarı Aliço Pehlivan Köyünde olan Aliço’nun yaşadığı evin arsası üzerine Koyunyeri Aliço İlköğretim Okulu yapıldı.