Kemalpaşa’nın Başkanı’ndan Velilere ’kanserojen Madde’ Uyarısı

Kemalpaşa’nın Başkanı’ndan Velilere ’kanserojen Madde’ Uyarısı

Kemalpaşa Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda düzenlenen Kırtasiye Malzemeleri ve Çocuk Kıyafetlerinde Güvenlik konulu seminerde konuşan Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, okulların açılmasıyla birlikte velilerin okul alışverişlerinde dikkatli olması gerektiğini söyledi. Başkan Uğurlu, özellikle zararlı madde içeren kırtasiye ürünlerinden uzak durulması gerektiğine vurgulayarak, velilerden aldıkları ürünlere dikkat etmeleri uyarısında bulundu.
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, milyonlarca öğrenci ve veliyi ilgilendiren zararlı madde içeren kırtasiye ve okul ürünlerinin satılması konusunda düzenlenen toplantıda konuşan Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, okulların açılmasıyla birlikte velilerin okul alışverişlerinde çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Kemalpaşa Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen Kırtasiye Malzemeleri ve Çocuk Kıyafetlerinde Güvenlik konulu seminerde velilere seslenen Başkan Uğurlu, "Çocuklarımızın büyüme sürecinde, nasıl ki onların üzerine titriyor ve sıkıntılarını kendi canımızdan öte tutuyorsak; okullarımızın açılacağı şu günlerde de kırtasiye ve okul malzemelerini satın alırken o ölçüde dikkatli olmamız gerekiyor" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, İzmir Ticaret İl Müdürü Cevat Akgönüllü, Kemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret Yılmaz ve Kemalpaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Temel Küçük’ün de bulunduğu seminerde konuşan Başkan Uğurlu, "Bu noktada velilerimiz her zaman duyarlı ve dikkatli olmalı. Çocuklarımıza kanserojen ya da zararlı madde içeren ürünleri kesinlikle almamalı. Özellikle şekli itibariyle göze hoş gelen ancak sağlık açısından son derece tehlikeli olan kırtasiye malzemelerinden kaçınmamız gerekiyor. Sonuçta bugün ucuza satın aldığımız bir ürün gelecekte çocuğumuzun sağlığı açısından ciddi tehditler içerebiliyor. Dolayısıyla satın alınan her ürünün sorgulanması, kaynağının araştırılması ve belgeli olmasına özen göstermeliyiz" ifadesinde bulundu.
DENETİMLER YOĞUNLAŞTI
Toplantıda, bir konuşması yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber ise devletin insan sağlığına zararlı maddeler içeren ürünler konusunda son derece duyarlı davrandığını söyledi. Dilber, "Bakanlığımız, denetimlerin yapılması, piyasanın tehlikeli kimyasal madde içeren ürünlerden arındırılması ya da bunların toplatılması konusuna önem veriyor. Öyle ki bakanlık bünyesinde yapmış olduğumuz kurumsal revizyonu illerimize taşıdık. Sadece bu konuda denetim yapan 100 tane ürün denetmeni aldık. Bu arkadaşlarımız il bazında denetim yapıyorlar" diye konuştu.
Günümüz teknolojilerinin gelişmesi ve rekabetin kızışmasıyla birlikte insan sağlığı açısından tehlikeli ürünlerin piyasada bulunabildiğine işaret eden Dilber, "Bu konuyla ilgili olarak Bakanlar Kurulumuz, kurumlara bazı görevler verdi. Buna göre her bakanlık, kendi görev alanıyla ilgili piyasa denetimini yapıyor. Biz de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gerekli tedbirleri aldık. 2011 yılından itibaren özellikle tüketicilerin kullanıma yönelik ürünlerle ilgili çalışmalar yapmaya başladık. Ürün gruplarımız arasında tekstil ve ayakkabıdan kırtasiye ve mobilyaya; oyuncaktan çocuk bakım ürünlerine kadar çok geniş bir yelpaze yer alıyor" dedi.
ÇARPICI RAKAMLAR
Dilber, 2011’den bu yana yaptıkları denetimlerle ilgili çarpıcı bilgiler vererek sözlerini şöyle sürdürdü: "2011 yılında her 2 kırtasiye ürününden bir tanesi zehirli kimyasal ve kanserojen madde içeriyordu. Yani piyasadaki ürünlerin yüzde 53’ü, bu maddeleri içeriyor. 2012 yılında ise denetimleriniz sürdü ve gerekli çalışmalar sayesinde bu oran yüzde 24’e kadar geriledi. Sonrasında ise yüzde 17’ye düştü. Genel ürün gruplarına baktığımız zaman ise 2011 yılında bu rakam yüzde 38 idi. 2012 yılında ise bu oran yüzde 8’e düştü. Geçen yıl ise yüzde 5 seviyesine geriledi. Amacımız bu rakamları daha da geri çekmek."
Konuşması sonrası Başkan Uğurlu, Genel Müdür Dilber’e plaket verirken; toplantı sonunda katılımcılarla birlikte esnaf ziyareti yapıldı.