KENDİ FABRİKALARINDA MÜŞTERİ OLDULAR

KENDİ FABRİKALARINDA MÜŞTERİ OLDULAR

Hepsi tekstil sektöründe kumaş üreterek faaliyet gösteren ancak ürettikleri kumaşı boyatacak tesisleri olmayan 4 tekstil işletmecisi, güç birliği yaparak fabrika kurdu. Tek başlarına güçleri yetmeyince sermayelerini birleştiren tekstilciler, öncelikle 6 milyon liraya kurdukları boyama fabrikasının müşterileri oldu. Şimdi ise ilave yatırımlar yaparak tesislerini piyasaya açmaya hazırlanıyorlar.
ÜÇ ADANALI BİR İSTANBULLU
Üçü Adana, birisi de İstanbul’da kumaş üretimi yapan Arse Teks, Karınca Tekstil, Befi Tekstil ve Meteks firması sahipleri Hilal Aksöz, Ahmet Feridun Altınöz, M.Kemal Özgül ve Mete Bağcılar, ürettikleri kumaşları boyatma konusunda yaşadıkları sorunlar üzerine “Ne yapabiliriz?” diye kafa yormaya başladılar.
Boyama firmalarına bağımlı olarak çalıştıkları için üretim, dağıtım ve pazarlamada sıkıntılar yaşayan, değişebilen fiyatlara karşı müdahale şansı bulamayan, zaman garantisi konusunda inisiyatif kullanamayan tekstilciler maliyetlerin de yüksek olması nedeniyle çareyi, birleşerek Toros Kumaş Apre Boya San Litd. Şti. tesisini kurmakta buldular.
ORTAKLIKTA ZORLANMADIK
Şirket ortakları, kendilerini bu birlikteliğe aklın, mantığın ve biraz da ihtiyaçların sevk ettiğini söylediler. Ortaklardan Hilal Aksöz, aynı sorunları yaşayan sanayiciler olarak ortaklık fikrinde zorlanmadıklarını belirterek, “Hepimiz aynı kumaşı üretiyor ve boyamasını dışarıda yaptırıyorduk. Boya tesisleri kurmak tek başına altından kalkamayacağımız bir yatırım gerektiriyordu. Ama hepimiz aynı sorunları, aynı maliyetleri sineye çekmek durumundaydık. Fiyat değişikliklerine karşı korunmasızdık. Böyle bir tesis ortak ihtiyacımızdı. Birleşmemiz de bu ihtiyaçtan doğdu” dedi.
FABRİKADA MÜŞTERİYİZ
Aksöz, aynı işi yapıp aynı amaçları doğrultusunda insanlar olmalarının birleşmeyi kolaylaştırdığını kaydederek, “Bu tesisle malımızı zamanında, istediğimiz kalitede üretmeye başladık. Maliyetten ve zamandan tasarruf ediyoruz. Bizler aslında kurduğumuz fabrikanın müşterileriyiz. İşin başında şirket politikasını, fiyat listesini oluşturduk. Kendi ürünlerimizi nasıl ve hangi şartlarda işleyeceğimizi, ödemeyi nasıl yapacağımızı kurallar altına aldık. Artık, bu konularda kendimiz ortaklar olarak muhatap değiliz, muhasebecilerimiz birbirleriyle muhatap” şeklinde konuştu.
KENDİMİZE YETTİK ARTIK DIŞARIYA İŞ YAPACAĞIZ
Ortaklardan Ahmet Feridun Altınöz ise kurucular olarak yıllardır birbirlerini tanıyor olmaları nedeniyle güven sorunu çekmediklerini belirterek, “Hiçbirimizin geçimi buradan değil. Hepimizin başka işletmeleri, işleri var. Müşteriler Toros Kumas’a sahip olmuş diyebiliriz. ‘Müşteri baharı’ var burada. Üretimi kalitemizden ödün vermeden sürdürmek başlıca prensibimiz” dedi.
100 kişinin istihdam edildiği tesiste, kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Ahmet Karaca, "Şu an ayda 600 bin metre olan üretimimizi, yeni makinemizle birlikte 900 bin metreye çıkartacağız. Kendimize yettik. Sıra dışarıya iş yapmaya geldi” diye konuştu.
BİZİ MODEL ALABİLİRLER
Güç birliğiyle kurulan Toros Kumaş’ın diğer ortakları Mete Bağcılar ile M.Kemal Özgül ise, birleşmeden duydukları memnuniyeti belirterek; "Yaptığımız girişimin bir model olmasını diliyoruz. Bir çok sektörde, aynı konu üzerinde çalışan firmalar bu birleşmeyi model alabilirler" dediler.