Kentin Tarihi Ve Yörüklerin Geçmişi Bu Müzde Saklı

Kentin Tarihi Ve Yörüklerin Geçmişi Bu Müzde Saklı

Türkiye’nin sakin şehirleri arasında yer alan Yörükler Diyarı Yenipazar ilçesinde kentin tarihi Belediye tarafından oluşturulan kent müzesinde sergileniyor.
Yörüklerin yanı sıra bölgede yaşayan insanların kullandığı asırlık malzemelerin sergilendiği kent müzesi, ziyaret edenleri asırlar öncesini yaşatıyor.
Yenipazar ilçesinin Aydın’ın en sakin şehri olduğunu ve şehir yaşamının halen gelenek ve göreneklere bağlı olarak devam ettiğini belirten Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, her gün baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojinin gençleri geçmişinden koparmaya başladığını geçmişin unutulmaması için tarihi anımsatan her şeyi kent müzesinde sergilediklerini belirtti.
Aynı zamanda Yörük Ali Efe’nin memleketi Yenipazar’ın Yunanlılar tarafından işgal edilemeyen ender yerleşim birimlerinden biri olduğunu belirten Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, Yenipazar kent müzesinde önemli bir tarihi sergilediklerini belirtti. Motorlu araçların kullanımı yaygınlaşmadan önce kullanılan kağnılardan, çamaşır makinesi icat edilmeden önce kullanılan tekne, unutulmaya yüz tutan Yörük kızlarının geleneksel çeyizlerine ve ilçeye giren ilk radyo ve fotoğraf makinesine kadar pek çok eski eşyanın sergilendiği müzeyi gezenler adeta tarihe yolculuk yapıyor. Müzede tarihi eşyalar sergilenirken, en çetin hayat şartlarına ayak uydurup hayatını sürdüren Yörüklerin yaşam şekli de gençlere anlatılmaya çalışılıyor.
“ELEKTRİKLER KESİLSE PEK ÇOK GENÇ HAYATINI İDAME ETTİREMEZ”
Bugün gerek genç kızların gerekse erkeklerin aynen elektrikli alet gibi teknolojiye ve elektrik prizine bağlı hale geldiğini belirten Belediye Başkanı Zafer Savcı, “Müzemizde tarihi araç ve gereçleri sergilemekte iki amacımız var. Biri gençlerin tarihini bilmesi ve ülkenin ne günlerden ne günlere ulaştığını görmesi, diğeri de olası bir sıkıntıda gençlerin hayatlarını aynen nine ve dedeleri gibi sürdürebilmesi. Maalesef gençlerimizin hayatı elektrik prizine bağlı hale geldi. Bugün ülkede birkaç gün elektrik kesilse birçok genç, ocak yakıp sacayağını kurup yiyeceği yemeği pişiremeyecek duruma geldi. Bu sergiyi gezenlere hem tarihi hem de olası sıkıntılı zamanlarda hayatın nasıl devam edeceğini öğretmeye çalışıyoruz” dedi.