Kentsel Dönüşümde Tehlikeli Tabelalar

Kentsel Dönüşümde Tehlikeli Tabelalar

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, kentsel dönüşüm alanlarında yapım işini üstlenen müteahhit firmaların vatandaşları yanlış yönlendirdiğini bildirdi.
Biçer, Adana’nın ilgili bölgelerinde yaşayan vatandaşların haklarını koruyabilmeleri ve telafisi mümkün olmayacak mağduriyetler yaşamamaları için öneriler projeleri dikkatle incelemeleri gerektiğini belirtti.
Bazı inşaat firmalarının inşaat tabelalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adını da gayri yasal kullanarak vatandaşlara anlaşma koşulları dayattığını, anlaşmaya yanaşmayanların ise kanunun hükmettiği kira, taşınma yardımı, faiz indirimi gibi haklardan yararlanmayacağını ilan ettiğini vurgulayan Biçer, “Bu düpedüz firmanın kendi lehine, tek taraflı olarak düzenlediği şartlara vatandaşın koşulsuz uymasını sağlamak için izlenen gayri ahlaki bir tutumdur” dedi.
Müteahhit firmanın tabelasında ayrıca ‘İtiraz halinde Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek’ ibaresiyle vatandaşa açıktan bir gözdağı verildiğini dile getiren Biçer, şöyle konuştu:
“Tüm bunlar ‘Benim projemi kabul et, sana verilen yere razı ol, itirazsız anlaşmayı imzala, başka seçeneğin yok’ demektir; demokrasiyi, barınma hakkını, insan haklarını çiğnemekten başka bir şey değildir. Belediyelerimizi uyarıyoruz. Bu ayıplı tabelaları kaldırtınız. Vatandaşlarımızın kafasını bulandıran, haklarını hukuklarını çiğneyen bu fütursuz söylemleri kentimizde görmek istemiyoruz. Vatandaşlarımız uyarıyoruz; bu tarz söylemlerle gözünüzü korkutmak isteyenlere pirim vermeyin. Gerçekte zaten sizin olan haklarınızı koruyabilmeniz için, mağdur olmamanız için bireysel hareket etmeyin. Mahallelinizle birlikte projeleri inceleyin, istediğiniz değişiklikleri belirtin, projelerde yeşil alanların olmasına dikkat edin yine projelerin sosyal kültürel yaşamın sağlıklılığına uygun olmasını talep edin. Proje üzerinde size önerilen yeri değerlendirmeden kabul etmeyin, kat mülkiyeti hakkınızı koruyun. İlgili bölge halkı olarak birlikte hareket ettiğiniz takdirde ancak ortak ve bireysel haklarınızın korunabileceğini unutmayın. Haklarınızın çiğnenmediğine, projenin gerçek bir yaşam alanı sunduğuna emin olduktan sonra imzanızı atın. Bilgi almak istediğinizde Belediyelere, ilgili Meslek Odalarına başvurunuz.”
Konunun İMO Adana Şube Kentsel Dönüşüm Komisyonu’nda dile getirildiğini ve kamuoyunu bilgilendirmek için açıklama yapma zorunluluğu doğduğunu söyleyen Biçer, “Kentsel Dönüşüm Komisyonumuz, konusunda çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmektedir. Toplantılarımıza yeri geldiğinde muhtarlarımızı, mahalle sakinlerini, belediyelerimizdeki ilgili uzmanları da davet ederek değerlendirmelerimizi daha da sağlıklı kılmayı düşünüyoruz. Araştırma sonuçlarımızın daha fazla sayıda insana ulaşmasını sağlamak için panel ve mahalle forumu benzeri çalışmalarımızı da gündeme getireceğiz. Vatandaşlarımız, kesinlikle tek taraflı bir şekilde yüklenici firmaların dayattıklarına teslim olmak zorunda olduklarını düşünmesinler. Biz İMO Adana Şube olarak yaptığımız araştırmaların, çalışmaların, bilgilerimizin kişi ve kurumlara açık olduğunu bu vesile ile bir kez daha duyuruyoruz” diye konuştu.