Kerry "Desteğimiz sürecek"

Kerry "Desteğimiz sürecek"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Irak’ı ziyaret ederek buradaki liderlerle bir araya geldi. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Kerry, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
IŞID’in Sünniler için değil Irak’ı bölmek için savaştığını ifade eden Kerry, ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak ordusunu desteklemek ve ülkeye danışman sağlamak için beklemeyeceğini belirterek Kerry, “ABD’nin desteği yoğun ve sürekli olacak. Eğer Iraklı liderler de ülkeyi bir araya getirmek için gerekli adımları atarsa vereceğimiz destek daha da etkili olacaktır. Bu, Iraklı güvenlik güçlerinin IŞİD militanlarına karşı Irak’ın egemenliğine ve Amerika ile bölgenin önemli çıkarlarına itibar gösterecek şekilde daha efektif olarak karşı koyabilmelerini sağlayacak” dedi.

Iraklı Başbakan Maliki ile yaptığı görüşmede, Maliki’nin yeni hükümetin kurulacağı 1 Temmuz’a olan bağlılığını yeniden teyit ettiğini söyleyen Kerry, “Bugün en önemli şey hükümetlerin her birinin liderlerinden hükümet kuruluşuna giden yola ilişkin bir netlik alabilmekti. Başbakan Maliki de her fırsatta güçlü bir şekilde 1 Temmuz’a olan bağlılığını dile getirdi” diye konuştu.