Kerry'den Mısır çıkışı

Kerry'den Mısır çıkışı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyayı Mısır'a yatırım yapmaya çağırdı. Kerry, Mısır'ın kalkınması için yabancı yatırım gelmesi gerektiğini söyledi. Ancak Kerry, Mısır'a yeni askeri yardımlara sıcak bakmadıklarını kaydetti.

AP'de yer alan habere göre, Kerry'nin Mısır'a silah yardımı vaadi konusunda ellerinin bağlı olduğu kaydedildi. Bunun gerekçesi olarak ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin henüz Mısır'a insani yardım ve demokrasi konusunda mı yoksa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin talep ettiği gibi askeri ve silah yardımı mı olacağına karar vermediği kaydediliyor.

ABD'nin bu iki tercihten birini benimseyeceği kaydediliyor. Diğer taraftan ABD'nin 2015 yılı bütçesi çerçevesinde Mısır'a yüzlerce milyon dolarlık askeri yardımı serbest bırakması bekleniyor.

Mısırlı yetkililerle görüşen ABD'li diplomatlar Mısır'da güvenin ve bölgede istikrarın sağlanması için Mısır'a yatırım yapmanın şart olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry de Amerikan Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada Mısır için, "Bu bölgeler büyük bir ticaret potansiyeline sahip, ABD şirketleri geçtiğimiz yıl buraya 2 milyar doların üzerinde yatırım yaptılar" ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Kerry'nin bu akşam Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya gelmesi bekleniyor. Sisi 2013 yılında Mısır'da askeri darbe yapmasından bu yana, ABD'den silah ve mühimmat yardımı görmeye devam ediyor.