Kıbrıs Türk tarafı yeni müzakereci atamayacak

Kıbrıs Türk tarafı yeni müzakereci atamayacak

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Nami'yi  Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Akıncı, kabulde yaptığı açıklamada, İsviçre'nin Crans Montana kentinde  temmuz ayında başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelerin ancak Kıbrıs Rum tarafında  bir zihniyet değişimi olması halinde yeniden başlayabileceğini bildirdi.

Bugünkü durumda, Kıbrıs Türk ve Rum müzakerecilerin günlerce müzakere  etmesinin kabul edilecek bir durum olmadığına işaret eden Akıncı, "Şu an  itibariyle yeni bir müzakereci atamayı düşünmüyorum. Bunun nedeni çok açıktır.  Her şey eskiden olduğu gibi, hiçbir şey olmamışçasına bir elli yıl daha devam  etmesi anlayışında değiliz." diye konuştu.

- Sonuç odaklı bir süreç istiyoruz

Cumhurbaşkanı Akıncı, artık ucu açık bir süreç istemediklerini ve  sadece sonuç odaklı bir dönemi kabul edeceklerini belirterek, "Kıbrıs Rum  kesiminde bir zihniyet dönüşümü sağlanır, Kıbrıslı Türklerin siyasal eşitliği  içselleştirilebilirse ancak o zaman müzakerelerin yeniden başlamasının söz konusu  olabilecek." ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in henüz Kıbrıs  konusunda yeni bir danışman atamamış olmasının da böyle bir ihtiyacın acil  olmadığının göstergesi olduğunu vurgulayan Akıncı, Kıbrıs sorunu var olduğu  sürece çözüm arayışlarının da devam edeceğini dile getirdi.

Güney Kıbrıs’ta dün yapılan seçimlerin ardından yeni bir kabine  oluşturulacağını belirten Akıncı, şunları kaydetti:

"Güney’in artık karar vermesi gerekiyor. Bizimle bu topraklarda eşit  statüde bir paylaşıma niyetleri var mı, yok mu? Bunu göreceğiz, bunun unsurlarını  bize göstermelerini bekleyeceğiz."

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth  Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlatılan müzakereler kapsamında  temmuz ayında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs Konferansı'ndan  bir sonuç çıkmamıştı.

Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği"?, "Mülkiyet"?, "Yönetim-Güç  Paylaşımı"?, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler??" olmak üzere 6 temel  başlıktan oluşuyordu.