Kılçık, Gündemi Değerlendirdi

Kılçık, Gündemi Değerlendirdi

Müsiad Gaziantep Şubesi Başkanı Kurt Ali Kılçık, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın hükümetin Orta Vadeli Plan’ını açıklaması ile ilgili bir değerlendirmede bulundu.
‘Para politikasını desteklemek amacıyla maliye politikasında sıkı duruş devam edecek’ diyen Babacan’ı desteklediklerini belirten Başkan Kılçık, cari işlemler açığının düşürülebilmesi ve sürdürülebilir düzeye çekilmesi amacıyla yapısal reformların da devam etmesi gerektiğini söyledi.
“HÜKÜMETİN BU GÜNKÜ AÇIKLAMASINDA BÜYÜME HEDEFİNİ DÜŞÜRMESİ YERİNDEDİR”
Konuşmasına Babacan’ın açıklamalarından anekdotlar vererek devam eden Kılçık, “Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Babacan, büyümeye ilişkin hedefleri açıklarken de, 2014 yılına ilişkin büyüme hedefinin yüzde 3.3 düzeyine çekildiğini belirterek, 2015 yılı için yüzde 4.0 ve 2016 ile 2017 yılları için de yüzde 5.0 büyüme hedeflendiğini açıkladı. Hükümet geçen yıl açıkladığı OVP’de 2014 büyüme hedefini yüzde 4.0, 2015 büyüme hedefini de yüzde 5.0 olarak olarak belirlemişti” dedi.
“CARİ İŞLEMLER AÇIĞI TÜRKİYENİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGELLERDEN BİRİDİR.”
Cari İşlemler Açığının Türkiye’nin önündeki en büyük engellerden birisi olduğuna işaret eden Kılçık, “Cari işlemler açığını bu yıl ve 2015 yılında 46 milyar dolar, 2016 yılında 49.2 milyar dolar ve 2017 yılında da 50.7 milyar dolara olarak öngördüzlerini vurgulayan Babacan, cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını da bu yıl yüzde 5.7 öngördüklerini ve 2017 sonunda yüzde 5.2’ye düşürmeyi hedeflediklerini söyledi” açıklamasını yaptı.
TASARRUF ORANLARI
Başbakan Yardımcısı Babacan’ın Türkiye’deki tasarruf oranlarının düşmesi ile alakalı açıklamasına da değinen Kurt Ali Kılçık, “Türkiye’deki tasarruf oranlarının düştüğüne de işaret eden Babacan, tasarrufların GSYH’ye oranının da 2014 yılında yüzde 14.9 düzeyine çıkacağını öngördüklerini belirterek, Tasarrufların GSYH’ye oranının 2015 yılında yüzde 15.2, 2016’da yüzde 16.2, 2017’de yüzde 17.1 olmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmasına devam eden Kılçık, “Gelişmiş ekonomilerde kriz sonrasında yavaşlama eğilimine girmiş bir büyüme trendi olduğunu, bu dönemde bu trendin yavaş yavaş toparlanmakta olduğunu gördüğümüzü belirtmek isteriz. Dünya ekonomisine gelişmiş ekonomilerin katkısının bir miktar arttığını ve kriz sonrası dönemde dünya ekonomisinin lokomotifinin gelişmekte olan ülke ekonomileri olduğunu belirtmek isteriz” açıklamasında bulundu.
Kılçık, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Türk ekonomisinin en önemli sorunlarından birisi de ihracatın geliştirilmesi ve bunun için de sınai ürün payının artırılmasıdır. Bu anlamda, ihracatın desteklenmesi ve teşvik edilmesi için ihracat mevzuatının ve işlemlerinin kolaylaştırılması, bazı teşvik ve desteklerin sağlanması gerekmektedir. Çok hızlı gelişen uluslararası ticaret işlemleri ve büyüyen diğer ülke ekonomileri karşısında ihracat rakamlarımızın artmasına rağmen ihracatçımızın rekabet gücü zayıflamış olup ihracata yönelik düzenlemeler yeterli olmamaktadır. Özellikle, ihracatçılara sağlanan desteklerin ve ihracat mevzuatının revize edilmesi ve bazı dış ticaret işlemlerinin disipline edilmesinde fayda sağlayacağı kuşkusuzdur.”