Kılıçdaroğlu'ndan 'buhrandan çıkış' önerileri

Kılıçdaroğlu'ndan 'buhrandan çıkış' önerileri

CHP lideri Kılıçdaroğlu, MYK toplantısının ardından 'buhrandan çıkış' önerilerini açıkladı. Meclis'e yeni bütçe getirilmesi gerektiğini söyleyen CHP lideri, seçim barajının kaldırılması çağrısı yaptı.

CHP lideri IMF konusunda da bir çağrı yaparak, "IMF ile yeni düzen netleştirilmelidir. İlişkiler kesilecekse ortaklıktan çekilmeli ve IMF'deki sermaye payının Türkiye'ye getirileceği açıklanmalıdır" dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları:

Bir ekonomik buhranın yükünü en fazla, çiftçi, işsiz, öğrenci, yoksul, yani özetle geniş halk kitleleri çeker. Ekonomik buhrana karşı mücadele spekülatif kazanç peşinde koşmayan herkesin sorumluluğudur. Her siyasi partinin bir ekonomik programı vardır ve iktidara geldiğinde bunu uygulamak ister. 

Ekonomi güven ister. İktidarın yapısal reformlar konusunda adım atması gereken alanları ve konuları kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

Kamuda israfa son vereceğini millete taahhüt etmelidir. Tüm döviz garantili taahhütlerin Türk Lirası'na dönüştürüleceğini, makam aracı saltanatına son vereceğini taahhüt etmelidir.

Yeni bir orta vadeli programı TBMM'ye getireceğini kamuoyuna açıklamalıdır. Hükümet kapanan iş yerlerini, çalışanların, ürünleri tarlada kalan çiftçilerin, KOBİ'ler için yeni bir bütçe ve planı Meclis'e getirmelidir. Bu ekonomide normalleşmenin ilk adımı olacaktır. 

Yerel yönetimlerin gelirleri artırılmalı. Merkezi yönetimin denetimi çalışmaları engelleme amaçlı olmamalı. Seçimle gelen belediye başkanlarının ancak seçimle gitmeleri güvence altına alınmalıdır. 

Devlet yönetiminde liyakata dayalı sistem olmalıdır. 

Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulmalıdır. Hükümet, TBMM adına denetim yapan Sayıştay'ın denetim alanını genişletmeli ve yasal düzenlemeleri parlamentoya sunacağını açıklamalıdır. 

Özerk kurulların güvencesi sağlanmalıdır. 

Kamu İhale Yasası rekabeti sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Kamuda israf ve kayırmacılığı engellemek amacıyla Kamu İhale Yasası'nın ivedilikle değiştirileceğini taahhüt etmeli ve garantisini millete vermelidir. 

TBMM'de Kesin Hesap Komisyonu kurulmalıdır. Kesinleşen bütçe harcamalarını gösteren kanunun sağlıklı zeminde tartışılmasını sağlamak için TBMM'de bir komisyon kurulacağını ve başkanlığın da muhalefete verileceğini kamuoyuna açıklamalıdır. 

Ulusal Vergi Konseyi kurulmalıdır. Vergilerin nerelere harcandığının hesabının verilmesi olmazsa olmazlardandır. 

Ekonomik ve sosyal konsey çalıştırılmalıdır. 

Yargı bağımsızlığı kesin olarak sağlanmalıdır. Adaletin olmadığı yerde devlet yoktur. Adalet, devletin yani mülkün temelidir. Hükümet kuvvetler ayrılığını sağlayacak adımların atılacağını taahhüt etmelidir. Adalete erişimin önündeki bütün engellerin kaldırılacağı açıklanmalıdır. 

Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü koşulsuz güvence altına alınmalıdır. Her türlü baskıya son vereceğini ve medya özgürlüğüne uyulacağını açıklamalıdır. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılacağını duyurmalıdır.

Seçim barajı kaldırılmalıdır. 12 Eylül darbecilerinin eseri olan Siyasi Partiler Kanunu'nun değiştirileceğini taahhüt etmelidir. Darbecilerin getirdikleri yasalara da karşı olmak zorundayız. Seçim barajının millet iradesine darbe olduğu unutulmamalıdır. 

Siyasi ahlak yasası çıkarılmalıdır. Siyaset kirlilikten arınmalı. Hükümet, vatandaşla siyasetçi arasındaki güveni sağlamak için TBMM'ye derhal Siyasi Ahlak Yasası teklifinin getirileceğini taahhüt etmelidir. 

Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulmalıdır. 

IMF ile yeni düzen netleştirilmelidir. İlişkiler kesilecekse ortaklıktan çekilmeli ve IMF'deki sermaye payının Türkiye'ye getirileceği açıklanmalıdır.

Biz önerilerimizi önce halkımıza, devleti yönetenlere, iktidar ve muhalefet partilerine, STK'lara, bilim dünyasına sunuyoruz.