Kilis'teki evliliklere 'Suriyeli kadın' darbesi!

Kilis'teki evliliklere 'Suriyeli kadın' darbesi!

Kilis'teki erkekler ile imam nikahıyla yaşayan Suriyeli kadınlar Kilis'in aile yapısına zarar verdi. Kilis Baro Başkanı Hayri Muammer Fazlıağaoğlu’nun, “Suriyeli mülteci kadınlar yüzünden kentte boşanmalar arttı” şeklindeki açıklamaları, gözlerin bu kente çevrilmesine neden oldu.

SURİYELİLER İMAM NİKAHIYLA YAŞIYOR

Kilis Evlendirme Memurluğu’nun kayıtlarına göre bu yıl 78 Suriyeli evlendi. Ancak sivil toplum kuruluşlu temsilcilerine göre, Suriyeliler büyük oranda imam nikâhıyla yaşıyor. Suriyeli kadın krizi, boşanma dilekçelerine yansısa da çoğu kadın gururuna yediremediğinden boşanma gerekçesini dilekçede “şiddetli geçimsizlik” olarak gösteriyor. Yüzde 60 artan boşanmaların yüzde 20’sinin bu sebeplerden kaynaklandığı dile getiriliyor.

‘KARADENİZLİ KADINLARLA AYNI’

“Kilis’te aile birliği tehdit altında” diyen Kilis Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Şeyma Gürses Kepekçi, kentteki genel durumu şöyle özetliyor: “Geçmişte Karadeniz kadınının yaşadığı sorunu bu kez Kilisli kadınlar yaşıyor. Karadenizli kadınlar, ‘Bir gün mutlaka gidecekler’ diye susmayı tercih etti. Şimdi de Kilisli kadınlar susuyor. Bu olay kucağımızda bomba gibi. Toplumsal olaylar sel felaketi gibidir. Acil önlem alınmalı.” İstatistiklerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kepekçi, “Kadınlar, kocasının Suriyeli bir kadınla yaşadığını çocuğuna anlatamıyor. Psikolojisi bozuk. Kadın gidecek yeri olmadığı için boşanamıyor. Biz avukatlar da genellikle erkek iki ayrı ev açtığı için ‘Kendi evine bakmıyor’ diye nafakaya yönlendiriyoruz. Bir de Kilisli kadın 60 liraya temizlik yapıyorsa, Suriyeli kadın 20 liraya tüm gün temizlik yapıyor” diye konuştu.

‘SURİYELİ KADINI 42 YILLIK EŞİNE TERCİH ETTİ’

Kilis Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Üyesi Zehra Kevser Arslan ise isim vermeden bir müvekkilinin yaşadığı sıkıntıyı anlattı: “Müvekkilim 64 yaşında ve 3 çocuğu var. 42 yılık evliliği Suriyeli bir kadın nedeniyle bitiyor. Kadın müvekkilimin onuru kırılmasın diye anlaşmalı boşanmaya dönüştürdük.”

‘TÜRK ERKEĞI LOKUM KADINLAR BAKIMSIZ’

Kilis'te Suriyeli kadın meselesi biraz da dedikodu üzerinden ilerliyor. Kulaktan kulağa yayılanlara göre Suriyeli kadınlar, “Türk erkekleri lokum gibi ama kadınları kendine bakmıyor” diye konuşuyor. Bu söz Kilisli kadınları kızdırsa da ortak fikir; Suriyeli kadınların kişisel bakım ve makyajlarına gösterdikleri özen.

Kozmetik mağazasını eniştesiyle işleten Meral Yılmaz ise gözlemlerini, “Kozmetikte sınır tanımıyorlar. Parfümden makyaj malzemesine, kokulu ve simli krem ve pudralara kadar her tür ihtiyaçlarını alıp çıkıyorlar” diye anlattı.