Kilosu 5 Kuruşa Kadar Düştü

Kilosu 5 Kuruşa Kadar Düştü

İstanbul’daki toptancıların, halcilerin taahhüt ettiği karpuzu almadığı için fiyatların düştüğünü aktaran Osmaneli çiftçiler, bu yüzden elde kalan ürünlerini satamamaktan şikayetci olduklarını anlattılar.
Osmaneli girişinde bulunan kantar yanında açılan karpuz pazarına gelen üreticiler, bu yıl yine hüsrana uğradıklarını, bu fiyatlarıyla değil borç ödemeyi, ’eve nasıl gideceğiz’ diye kara kara düşünmeye başladıklarını söylediler. Pazara karpuzlarını getiren üreticiler “Karpuz pazara girdiğinden itibaren fiyatlar tepe takla geldi. Şu an traktör üstünde kilosu toptan 5-10 kuruş. İşin garip tarafı da pazarda alıcı yok. Bu yıl karpuzda verim az. Havaların durumu da istikrarlı değil. Bir sıcak, bir yağış, bir soğuk. Karpuzda verim büyük ölçüde etkilendi. Eskiden tüccar da gelir sabahtan malını alır giderdi. Onlar da buradaki ayakçıların taktiği ile akşama kadar mal aldırmıyorlar. Akşama kadar beklemekten bıkan üretici, ’lanet olsun’ diyerek malı geri götürmemek için onların istediği fiyata satış yapmak zorunda kalıyor. Karpuz pazarında herhangi bir denetim de yok. Bizimle ilgilenen yok. Karpuz, sezona girdiğinde güzel para yapıyordu. O zaman tüccarlar karpuzları tarladan alıyordu toptan olarak. Karpuz fiyatları düşünce tarlaları alan tüccar da gelmez oldu, malı tarladan kaldırmaz oldu. Bizim anlaşmış olduğumuz paraları da ödemiyorlar. Daha önce ’Malınızı biz aldık’ diyen tüccarlar pazarlarda fiyatların düşmesinden dolayı şimdi gelip almıyorlar. Perişan olduk, karpuz fide paralarını bile çıkartamayacağız. Yetkilerden yardım bekliyoruz. İlçeye gelen karpuz, kavun, domates fideleri hastalıklı veya değişik marka geliyor. Ektiğimiz fidelerden ya hastalıklı çıkıyor, ya da istediğimiz ürünü alamıyoruz. Bir de yaptığımız ürün para yapmayınca perişan oluyoruz. Çiftçiler olarak ilçeye giren fidelerin kontrol edilmesini istiyoruz. Yetkililer size ’Bilinçli çiftçilik yapın’ diyorlar ama bu sadece sözde kalıyor. Bize sahip çıkan yok ki bilinçli çiftçilik yapalım. Daha fide alırken kandırılıyoruz, köylü burada sahipsiz” dediler.
ÇİFTÇİYLE ALAY EDİYORLAR
Karpuz pazarındaki Osmaneli esnaflarından Mahmut Turunç ise, karpuz fiyatları konusunda şunları dile getirdi.
“Tüccarlar karpuz almıyorlar, bir de çiftçiyle dalga geçer gibi 4 ton gelen römorklara 150-200 lira vermek istiyorlar. Ben Osmanelili esnaf olarak bu duruma çok üzülüyorum. Çiftçi perişan, işi parasını bile çıkartamayacak, karpuzlarını dökecekler. Ben hemen Konya’da bulunan bir soda firması ile irtibata gecerek karpuz göndere bileceğimi söyledim onlar da kabul ettiler. Hemen 4 TIR fabrikaya gönderdim ve bir nebze de olsa çiftçilerimize faydamız olmuş oldu. Yetkililerin bir an önce denetimleri artırmasını, çiftçinin elinden tutulmasını istiyorum” dedi.