Kimse tahmin edemedi! Araç kiralama...

Kimse tahmin edemedi! Araç kiralama...


Milliyet'ten Levent Köprülü'nün yazısı: 

Otomotiv pazarının büyümesine yaptığı katkılarla dikkat çeken operasyonel kiralama sektörü, iki yıllık daralmanın ardından, bu yıl umutlu. Faizlerde yaşanan düşüş ve Ocak ayına ait pazar verileri, 2018 yılına kadar pazarın yüzde 20’sini temsil eden sektörün yeniden aynı seviyelere ulaşmak için hareketleneceğini gösteriyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “2019 yılı sonundan itibaren ülke ekonomimizde yavaş yavaş olumlu gelişmeler görmeye başladık. Bu bağlamda, otomobil ve hafif ticari araç pazarının 580-650 bin adet bandında, otomobil pazarının ise 440-490 bin adetler seviyesinde olmasını ön görüyoruz. 2020 yılında sektör olarak, 65 ile 75 bin adet arasında yeni otomobil alımı yapacağımızı tahmin ediyoruz. Tabii ki, ekonomideki gelişmelere paralel olarak bu senaryo daha da olumlu yöne gidebilir” dedi.

Sektörün 2018’de yüzde 11.5, geçen yıl ise yüzde 12 daraldığını ifade eden Ekici, “Operasyonel kiralama sektörü olarak 2018 yılına kadar Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık olarak yüzde 17-20’sini alıyorduk. Ancak, bu oran, 2019’de yüzde 11’lere kadar geriledi. Kredi faiz oranlarının düşmesi ve ertelenen talebin etkisi ile operasyonel kiralama sektörünün otomobil alımlarının ivme kazanacağını düşünüyorum” diye konuştu. 2018’de 10.5 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yapan sektörün, geçen yılın ilk 9 ayında 2.9 milyar TL’lik araç yatırımı yaptığını hatırlatan Ekici, “Eğer bahsettiğimiz gibi 2020 yılında 60-70 bin adet otomobil satın alırsak, yılı 8-9 milyar TL arasında bir yatırımla kapatmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, ticari araç kiralamanın önünün belli ölçüde açıldığı düşünüldüğünde sektörümüzün 2020 yılında ticari araç yatırımı da olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Kısa dönem de büyüyecek 

Kısa dönem araç kiralama sektörünü de değerlendiren Ekici, 2019 yılında bu sektörün ortalama yüzde 9 daraldığını ve 35 bin adet civarında araç parkıyla yılı kapattığını bildirdi. Ekici, “2020 yılında kısa dönem araç kiralamaya olan talebin de bir miktar artacağını, yaklaşık 37 bin adet civarında araç parkına ulaşacağımızı tahmin edebiliriz. Öte yandan, kısa dönem araç kiralama sektörünün 2023 yılında 50 bin adetlik bir araç filosuna erişmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Operasyonel araç kiralama sektörüne etki edecek yasal düzenlemelerle ilgili TOKKDER görüşünün alınmasının önemine dikkat çeken İnan Ekici, “Kiralama dünyada büyüyor, bizde de büyümeye devam edecektir. Şirketlerin araç parkı dikkate alındığında, daha ilerleyecek çok yolumuz var. Sektörümüz ne kadar az operasyonel riske maruz kalırsa büyümesi de o kadar sürdürülebilir olacaktır. Bu bağlamda, sektörümüze etki edecek her türlü kanuni düzenlemede sektörümüzün dolayısıyla TOKKDER’in görüşünün alınması önem taşıyor” dedi.

‘Talep üretimin önünde gidiyor’ 

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, işlerin mevcut durumundan oldukça memnun olduklarını belirterek, “Otomotiv sektörünün genel durumu; ‘Keşke daha fazla mal olsa da satsak, talebe yetişebilsek’ şeklinde” dedi. Sektörde kimsenin faizlerin bu kadar düşeceğini, talebin bu kadar artacağını ve erkene geleceğini öngörmediğini aktaran Şahsuvaroğlu, ithal araçların tedarikindeki mevcut aksaklıkların normal bir durum olduğunu söyledi. Araçların henüz daha “banttan inmeden” satıldığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Şahsuvaroğlu, “Bir arabanın banttan inmeden satılması teknik olarak mümkün değil. Bir araç banttan inmeden yani şasi motor numarası belli olmadan satılmaz” değerlendirmesini yaptı.