Kırgızlar Aytmatov’u anıyor

Kırgızlar Aytmatov’u anıyor
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlene törene, Aytmatovun ailesi, yazarlar ve öğrenciler katıldı.

Dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un doğumunun 86’ıncı yılında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde etkinlik düzenlendi.

Üniversitenin, Cengiz Aytmatov Cal yerleşkesindeki törene, Aytmatov’un yakın arkadaşlarından Kazakistan halk şairi, Muhtar Şahanov, yazarın büyük oğlu Askar Aytmatov, Kırgızistanlı yazarlar, bilimler akademisi ile Aytmatov fonu temsilcileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

KIRGIZ HALKINI YÜKSEKLERE TAŞIDI


Anma töreni, Aytmatov’la ilgili bir belgesel filmin gösterimiyle başladı. Manas Üniversitesi tarafından hazırlanan film, yazar Aytmatov’un üniversiteye yaptığı son ziyareti anlatıyor. Filmin ardından sahneye çıkan ünlü şarkıcı Gülzada Riskulova da Aytmatov’un yapıtları üzerine yazılan şarkısını seslendirdi.

Konservatuvar öğrencileri de törende Aytmatov’un eserlerinden bölümler sundu. Manas Üniversitesi Rektörü Sebahattin Balcı’nın açılış konuşmasının ardından, ünlü yazarın oğlu Askar Aytmatov’da bir konuşma yaptı.
Törende; Cengiz Aytmatov’la ilgili anılarını anlatan ünlü Kazakistan halk şairi muhtar Şahanov konuşmasında Kırgız halkının Manas Destanı ve Cengiz Aytmatov ile her zaman yükseklerde olduğunu belirtti.

SANATININ ZİRVESİNDEYDİ

Şahanov şöyle devam etti: “Ben bugüne kadar binlerce insanla sohbet ettim; sır paylaştım; konuştum; ama Cengiz Aytmatov gibi, sanatın zirvesinde, değer gördüğüm ve buluştuğum bir başka insan olmadı. İkimiz bu arkadaşlık ilişkimizle birçok yılı birlikte geçirdik. Biz, “Çiken”le ikimiz, sanatın zirvesinde tanışarak buluştuk. Bazen 3-4 gün birbirimizden haber alamadığımızda bir şeyini kaybetmiş birisi gibi hissediyordum. Böylece biz birlikte ‘uçurumun başında ağlayan avcı’ ve ‘asırlık sır paylaşımı’ adlı kitaplar yazdık. Onlar dünyanın birçok diline çevrildi.”
Törende, ünlü yazarın 90. Doğum yılında tamamlanması beklenen Cengiz Aytmatov kompleksi ve Bişkek'in güneyine kurulacak olan Aytmatov şehri projesi de tanıtıldı.

8 CİLTLİK KİTABI BASTIRILDI


Uluslararası Aytmatov Fonu Müdürü Abdıldacan Akmataliyev, şunları söyledi: “Bu yıl ‘Kırgız dili, Manas ve Aytmatov’, ‘Aytmatov, evrenin kişisi’ adlı kitaplarım yayına çıktı. Bunun yanı sıra ben bu yıl, Aytmatov’un Kırgız ve Rus dilindeki, söyleşi ve diğer yapıtlarını elimden geldiğince toplayarak 8 ciltlik kitabını bastırdım.

Bugün, burada onların tanıtımı yapılıyor. Gerçekte biz son zamanlarda, Aytmatov’u az okumaya başladık. Basında da kitapları az çıkıyor. Aytmatov deyince her şey yeterli herkes biliyor diye düşünüyoruz; ama gerçekte, Kırgızistan’da, Aytmatov’un eserleri az basılmaya ve tirajı da çok az olmaya başladı. Bu sorunları bugün burada dile getiriyoruz.”

Anma etkinliği, Cengiz Aytmatov'un eserinden beyaz perdeye aktarılan “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin gösterimiyle sona erdi.