Kışanak’tan Mali Özerklik Talebi

Kışanak’tan Mali Özerklik Talebi

Van’da düzenlenecek olan Demokratik Ekonomi Konferansı hazırlık çalıştayında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "Biz sadece siyasi özerklik değil mali özerklik de istiyoruz" dedi.
Demokratik Ekonomi Konferansı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyeleri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve STK’ların ortaklığı ile 27-28 Eylül’de Van’da düzenlenecek. Demokratik Ekonomi Konferansı’nın hazırlık toplantıları Diyarbakır’da yapılan Yerel Yönetimlerin İktisadi Politikaları ve İktisadi Yapılanması çalıştayı 4 oturum şeklinde Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’ndaki resepsiyon salonunda başladı. Sümer Park Ortak Yaşam Alanı’ndaki çalıştaya, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DTK Daimi Meclis üyesi Demir Çelik, HDP, DBP, MET-DER, KESK, Genel-İş Sendikası, Mezopotamya Kadın Kooperatifi, Emek Akademisi, Tüm-Bel-Sen, TMMOB, Megam-Der’in yanı sıra çeşitli iş çevreleri, akademisyenler ve avukatlar katıldı.
Demokratik Ekonomi Konferansı hazırlık çalıştayının açılış konuşmasını yapan Kışanak, mali konularda, yerel kaynaklar üzerinde tasarruf hakkı, görüş bildirme hakkı ve maddi kaynakları geliştirme konusunda inisiyatif hakkı üzerine tartışılması gerektiğini söyledi. Kışanak, "Biz sadece siyasi özerklik değil mali özeklik de istiyoruz. Son derece önemli bir çalışma için buradayız. Yıllarca ihmal ettik. Ancak aslında hayatı şekillendiren bir konu olduğunu bilmemiz gerekmekte.Yerel yönetimlerin ekonomiyle ilişkisi konusunda neler yapılması gerektiği önemlidir. Yerel kamu kaynağını yerelin nasıl kullandığı tartışılması gerekiyor. Diyarbakır kamu kaynağını elinde barındıran en büyük şehirdir. Bu yerel kaynaklara karşı özel bir politika izleniyor. Bu yerel kaynaklardan kazanılan paralar nerelere harcanıyor. Bunları tartışmak gerekiyor. Bu eksik kalan bir alandır. Yine yerel politikaların sosyoekonomik yapısının neler olduğunun tartışılması gerekiyor. Bu son yıllarda sokağın sesi ile tartışılan bir konu oldu.Varsıllar ve yoksullar arasındaki eşitsizliği gidermeye yönelik tartışmaların derinleşmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
"YEREL KAYNAKLAR ÜZERİNDE TASARRUF HAKKI TARTIŞILMALI"
Kışanak, şöyle devam etti: "Kürdistan’da işsizlik durumu giderek derinleşiyor. Bu da siyasi ve ekonomik politikalarla bağlantılıdır. Türkiye’nin özerklik konusunda çekinceleri var olmakta. Türkiye mali hükümler ile ilgili tüm maddelere çekince koyuyor. Türkiye’deki yerel yönetimler ve merkezi yönetimler arasındaki ilişki tamamen bağlılık ilişkisidir. Biz yerel yönetimleri demokrasinin temel taşı olarak görüyoruz. Türkiye’deki yasal mevzuatlar ise tam tersine yerelin ne yaptığına karar veren bir mekanizmadır. Mali konularda, yerel kaynaklar üzerinde tasarruf hakkı, görüş bildirme hakkı, maddi kaynakları geliştirme konusunda inisiyatif hakkı üzerine tartışmalıyız. Biz sadece siyasi özerklik değil mali özeklik de istiyoruz. Kapitalizmin içerisinde yaşam alanları bulabilmek için yeni yaşam alanları inşa edilebilecek. Bu konuda tek düzenleyici görevin yerel yönetimlere verilmesi eksiklik olacaktır. Böyle olursa merkeziyetçi olacağını ve yerelin devletleşeceğidir. Halk kendi sivil inisiyatifi ile komünleri ve kooperatifleri ile bu süreci yürütmeli ve yerel yönetimlerde destek veren bir pozisyonda olmalıdır."
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’ndaki resepsiyon salonunda başlayan çalıştay sunumlar ve tartışmalar ile devam ediyor.