Kızılaya 'rekor' kan bağışı

Kızılaya 'rekor' kan bağışı

Kızılayın kan stoklarının azaldığının açıklanması ve 'kırmızı alarm' verilmesinin ardından yapılan  çağrılara vatandaşlar duyarsız kalmadı ve on binlerce kişi kan vermek için kan  merkezlerine koştu. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, yaptığı açıklamada,  her kış dönemi ve ramazan ayında kan stokunun azaldığını, 20 bin ünitenin altına  düştüğü zaman da "kırmızı alarm" seviyesine geçtiklerini söyledi. İki gün önce kan bağışı çağrısı yaptığında, Kızılayın stoklarında 17  bin ünite kan bulunduğunu hatırlatan Kınık, "Bağışçılarımız çok hızlı tepki  gösterdi. Dün 148 yıllık Kızılay tarihinin en yüksek kan bağışını alarak bir  rekor kırdık. Bir günde 13 bin 241 ünite kan aldık." dedi.

 'PANİK HAVASINDAN KURTULDUK' 

Kınık, Kızılay'ın bir önceki kan bağışı rekorunu 27 Nisan 2016'da, bir  günde 10 bin 966 ünite kan bağışıyla gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Dün  itibarıyla 2 bin 200 gibi bir sayıyla bunu geçtik. Bu çerçevede, toplam  stoklarımız 23 bin 82'ye çıktı şu anda. Bizim kırmızı alarm seviyemizden yukarıya  çıktık. Paniklediğimiz havadan kurtulduk. Ancak bunun 40 bine çıkarılması  gerekiyor." dedi. 
Kan bağışı çağrısına kayıtsız kalmayan vatandaşlara teşekkür eden  Kınık, şöyle konuştu: "148 yıllık tarihimizdeki en yüksek kan bağışını aldık. Ben  duyarlılığı için bütün vatandaşlarımıza, Kızılayın kan bağışçılarına, bu  çağrımızı insanlarımıza ulaştırmamıza vesile olan medya kuruluşlarına, bu anlamda  basın mensuplarına, sivil toplum kuruluşlarına, şirketlere, taraftar gruplarına,  üniversitelere, gençlik organizasyonlarına, kendi mahallesindeki insanları  bireysel inisiyatifiyle toplayıp kan merkezlerine götüren duyarlı insanlara  teşekkür ediyorum."

BİR GÜNDE 13 BİN 241 ÜNİTE 

Belli bir kapasiteleri olduğunu ve bunun üzerinde kan alamadıklarını  belirten Kınık, "13 bin 241, aslında kan verebilen insanların sayısı. Eğer bu  kapasitemiz daha yüksek olsaydı, ben eminim dünkü sayı 30-40 binleri aşardı. Bazı  insanlar özellikle o günkü sağlık durumlarından dolayı kan veremiyorlar. Kan  merkezlerimize on binlerce insan geldi. Bu rakam, on binlerce insandan uygun olan  donörlerin sayısıdır. Çok yüksek bir duyarlılık gösterildi." açıklamasında  bulundu. Türk Kızılayının hastanelere gönderdiği günlük kan ünite oranlarına  ilişkin de bilgi veren Kınık, ameliyat günlerinde hastanelere maksimum 11 bin  ünite kan gönderildiğini ifade etti. 

'KIRMIZI ALARM' KALDIRILDI 

Türkiye genelinde bin 300 hastaneye kan gönderdiklerini anlatan Kınık,  özellikle ameliyatların yoğun olduğu salı, çarşamba ve perşembe günleri bu  sayının 11 binlere çıktığını söyledi. Ameliyatın olmadığı günlerde bu ihtiyacın azaldığını, hastanelere  ortalama 7 ila 10 bin ünite kan gönderdiklerini dile getiren Kınık, "Kırmızı  alarmı kaldırdık. Ancak stoktaki 23 bin ünite kanın 40 bine çıkmasını istiyoruz.  Kendimizi güvende hissettiğimiz, Türkiye'deki bütün diğer afet senaryolarına  hazırlıklı olduğumuz sayı 40 bin ünitedir. Bu 40 bin üniteye ulaşmak için bu  duyarlılığın mart ayına kadar devam etmesi gerekiyor." dedi.