KOAH AKCİĞER KANSERİNİN DE NEDENLERİ ARASINDA

KOAH AKCİĞER KANSERİNİN DE NEDENLERİ ARASINDA

Sigara içenlerle eski tiryakilerin en yaygın risk grubunu teşkil ettiği KOAH’ın (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı), aynı zamanda akciğer kanserine de yol açtığı, bu yüzden KOAH hastalarının kanser riskine karşı düzenli taramadan geçirilmeleri gerektiği bildirildi.
UZMANLAR ARASI İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
Teşhis ve tedavisi göğüs hastalıkları uzmanlarınca yürütülen KOAH hastalarının, olası akciğer kanseri riski durumunda erken teşhisle yaşamlarının kurtarılabileceğine dikkat çeken Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği Uzmanı Dr. Aynur Eken, ”Erken tanı şansının atlanmaması için bu taramalar titizlikle sürdürülmelidir” dedi.
Taramaların düşük yoğunluklu tomografi ile gerçekleşebileceğini belirten Uzman Dr. Eken, hastanın akciğer kanserine karşı erken teşhis ve tedavi şansının güçlenmesi konusunda, göğüs hastalıkları uzmanlarıyla, onkoloji arasındaki sıkı işbirliğinin yararına da dikkat çekti.
KANSERDEN DAHA ÇOK ÖLDÜRÜYOR
KOAH’ın ölüm nedenleri arasında akciğer kanserini solladığını belirten Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği Uzmanı Dr. Aynur Eken, bu hastalığın ileri evrelerde akciğer kanserinin yanı sıra solunum yetmezliği yüzünden ölümlere yol açtığı uyarısında da bulundu.
KOAH ve akciğer kanserinin tüm dünyada hızla artan sağlık problemleri arasında yer aldığını belirten Dr. Eken, “2008’de yayınlanan WHO (Dünya Sağlık Örgütü) raporuna göre, ölüm nedenleri arasında akciğer kanseri 7’nci sıradayken, KOAH 4’ncü sıraya yerleşmiştir” şeklinde konuştu.
Onkoloji Uzmanı Dr. Aynur Eken, bir akciğer hastalığı olan ve ileri evrelerde akciğer kanserinin yanı sıra solunum yetmezliği yüzünden ölümlere yol açan KOAH’ın nedenleri arasında başta sigara tiryakiliği, mesleki zararlı gazlar ve hava kirliliğinin geldiğini kaydetti.
ÖKSÜRÜYOR VE KAN MI TÜKÜRÜYORSUNUZ?
KOAH’ın belirtileri hakkında bilgi veren Onkoloji Uzmanı Dr. Aynur Eken, "Öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı , kanın oksijen doymuşluğunda azalma, kalp yetmezliğine bağlı ayaklarda şişme, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum bu hastalığın göstergeleridir” açıklamasında bulundu. Dr. Eken, “Günümüzde KOAH’ı tamamen ortadan kaldıracak ya da düzeltecek bir tedavi seçeneği yoktur. Ancak, sigaradan uzak durmak ve erken teşhis bu hastalığı çok büyük ölçüde önler" diye konuştu.
AKCİĞER KANSERİ İLE YAKIN İLİŞKİ
KOAH’ın, akciğer kanseri oluşumuna sebep olan risk faktörleri içinde, sigara tüketiminden tamamen bağımsız bir risk oluşturduğunu söyleyen Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Aynur Eken, şöyle devam etti:
“Amerikan Sağlık Araştırmaları, KOAH hastalığının akciğer kanseri ile yakın ilişkisini ortaya koymuştur. KOAH hastalarında 10 yıl içerisinde akciğer kanseri gelişme riski normal akciğer fonksiyonu olanlara göre 4-5 kat daha fazla bulunmuştur. Dikkat çekici hususlardan birisi de özellikle hafif ve orta şiddette KOAH’ta ölüm nedeni olarak kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra akciğer kanseri gözlenirken ileri evre KOAH hastalarında ölüm nedeni solunum yetmezliği olarak görülmektedir.”