Kobani Bahanesiyle Yapılan Eylemlere Tepki Açıklamaları

Kobani Bahanesiyle Yapılan Eylemlere Tepki Açıklamaları

Ülkenin birçok bölgesinde olduğu gibi Şanlıurfa ve ilçelerinde de Kobani bahanesiyle yapılan eylemlere, sivil toplum kuruluşları art arda yaptıkları açıklamalarla tepki gösterdi.
Şanlıurfa kent merkezindeki Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu üyeleri yaptıkları açıklama ile sağduyu çağrısında bulunarak, insanların oyuna gelmeyeceği yönünde mesaj verdi. Açıklamada, “Son günlerde IŞİD’in Kobani’ye saldırısını bahane ederek kendi ülkesini Kobani’ye çevirmeye çalışanlara sesleniyoruz. Bizler sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak, insanların rengine, diline, ırkına göre hiçbir ayrım yapmadan, insan erdemliliğini ve onurunu esas alarak bu basın açıklamasını yapıyoruz. Bu topraklarda yaşayan kıymetli Türk, Kürt ve Arap kardeşlerimiz, IŞİD terörüne karşı sağduyulu her vatandaşın tepki göstermesi doğal ve demokratik bir haktır. Nitekim bizler de bu meydanlarda Rojava, Filistin, Mısır, Arakan ve Suriye için basın açıklamaları ve yürüyüşler yaptık. Ancak gençleri sokaklara salıp, yakıp yıkarak, insanların canına kastederek, gasp ve talan ederek tepki göstermeyi asla kabul edilemez insanlık dışı bir yöntem olarak görüyoruz. Hiçbir gerekçe bu eylemleri masum gösteremez. Ülkemizin içerisinde bulunduğu bu hassas dönemde bazı siyasi parti yöneticilerinin ülkeyi kaosa sürükleyen açıklamaları halkı sokağa dökme çağrıları, genelde ülke çapında özelde doğu ve güneydoğuda kaos ve savaştan başka bir şey getirmemiştir. Yapılan bu anarşist saldırıları insani ve İslami vazifemiz olarak kabul edilmez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. Bazı siyasi partiler bu tavrıyla, yılların emeği ile oluşan çözüm sürecine suikast düzenleyerek kendi siyasi geleceğini intihara sürüklemiştir. Bizler, Kürtler adına kendini karar mercii sananların, kendi coğrafyasında kaos ve anarşi oluşturmasını İslam adına hareket ettiğini söyleyen IŞİD’in Ortadoğu coğrafyasındaki tavrından çok farklı bulmuyoruz. Daha önce Kobani’de mazlum halka yapılan IŞİD zulmünü kınayan biz Urfa STK’lar Platformu olarak bugün Türkiye’de halka, esnafa, okullarımıza, camilerimize ve hususen İslami STK merkezlerine ve üyelerine yapılan menfur saldırıları şiddetle kınıyor ve bu saldırılar neticesinde yaşamını kaybeden masum kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” ifadeleri yer aldı.
Öte yandan, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun, Güneydoğu Anadolu Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Rıdvan Söylemez de yaptıkları yazılı açıklama ile birlik, beraberlik çağrısı yaprak, oynanan oyunlara kanılmamasını istedi.