Kobani’deki Çatişmalarda Yaralanan 415 Kişi Türkiye’ye Getirildi

Kobani’deki Çatişmalarda Yaralanan 415 Kişi Türkiye’ye Getirildi

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Kobani çatışmalarında yaralanan 415 kişinin Türkiye’ye getirilerek, tedavi altına alındığını, Kobani bahanesiyle Şanlıurfa ve ilçelerinde çıkan olaylarda toplam 69 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, kendisini ziyaret gazeteci Sedat Atilla’ya gündemi değerlendirdi. Vali Küçük, Kobani çatışmalarında yaralanan 415 yaralının Türkiye’ye getirilerek tedavi altına alındığını söyleyerek, “Şu ana kadar çatışmalarda yaralanarak ülkemize sığınan kişi sayısı 415’tir. Bunların tamamını kapıda, zor şartlarda olsa dahi seken mermi ihtimalini göze alarak yaralıyı sınır kapısından alarak süratle Suruç Devlet Hastanemize naklediyoruz. Suruç devlet Hastanesinin tamamına yakını şu anda Kobani’den gelen yaralılara tahsis edilmiştir” dedi.
Yalan yanlış haberler ile olayların provoke edilmeye çalışıldığını belirten Küçük, kimsenin yaptığının yanında kar kalmayacağını söyledi. 2 günde 69 kişinin gözaltına alındığı anlatan Küçük, şöyle devam etti:
“Şanlıurfa halkı bugüne kadar aklıselimle, vicdanla ve merhametle davranmıştır. Bundan sonra da öyle davranacaktır. Devletimiz güçlüdür, yakıp yıkanlar asla ‘yanımıza kar kalacak’ diye düşünmesin. Şu ana kadar 69 kişiyi delillerle ve belgelerle gözaltına aldık. Yakalayamadıklarımızı da kamera ve MOBESE’lerle tespit edeceğiz. Asil Şanlıurfa’nın canını, malını ve huzurunu tehdit etmeye kimsenin hakkı yoktur, haddi de değildir.”
Yapılanların ne Kobani’ye ne Şanlıurfa’ya ne de Suruç’a fayda getirdiğini vurgulayan Küçük, yapılanların tamamen ülkede ve bölgede fitne çıkarmaya yönelik olduğunu söyledi. Sokak olaylarında çocukların kullanıldığı yönündeki soruyu yanıtlayan Vali Küçük, ailelerden çocuklarına sahip çıkmalarını istedi. “Bu çocuklar bizlerinde çocuğu” diyen Küçük, anne ve babalardan çocuklarının kandırılmalarına izin vermemelerini rica etti. Sınır güvenliği konusunda hiçbir tereddüdün olmadığının da altını çizen Vali Küçük, sınırların güvenliğinin tamamen sağlandığını kaydetti.
YARDIM TIRLARI
Kobani’ye her ay 120 TIR gıda ve benzeri malzeme yardımı yapıldığını belirten Küçük, bugüne kadar Kobani’ye 802 TIR gıda ve yaşam destek malzemesi gönderildiğini kaydetti. Yapılan yardımların belediye sivil toplum kuruluşları ve Afet Acil Durum Müdürlüğü tarafından sağlandığını dile getiren Vali Küçük, savaşın en ateşli olduğu dönemlerde bile gıda taşıyan kamyonların Kobani’ye gitmesi talimatı verdiğini sözlerine ekledi.
Suruç’a gelen Suriyeli sığınmacıların son durumu hakkında yöneltilen soruya ise Vali Küçük, Kobani Bölgesi’nden 185 bin Suriyeli geldiğini ifade etti. Hangi TIR’ın ne taşıdığına dair ellerinde belgelerin bulunduğunu vurgulayan Küçük, “Bugüne kadar 185 bin Suriyeli kardeşimiz geldi. Savaştan kaçanlar sığınılacak yer olarak Türkiye’yi seçtiler ve beklentileri boşa çıkmadı. Gelenlerden 12 bin kişi AFAD’ın çadır kentlerinde, bir kısmı belediyelerin kurduğu çadır kentlerde, bir kısmı da akrabalarının yanında yaşamaktadır. Çadır kentleri çoğaltıyoruz. Asıl çadır kentimiz daha büyük olacak” diye konuştu.
YARLILARIN ALINMADIĞI İDDİASI
“Ülkelerindeki çatışmadan kaçan 185 bin insan, bugün katledilmediyse bunu bu ülke sağladı” diyen Vali Küçük, yaralıların alınmadığı yönündeki söylemlere de cevap verdi. Küçük, “İnanmayan varsa Suruç Devlet Hastanesine gitsin baksın. Yaralıların alınmadığı doğru değildir. Getiremediğimiz varsa da eylemciler yol kapattıkları için gidip getiremiyoruz. Bu yaralılara biri zarar veriyorsa, bu zararı veren de bu eylemcilerdir” dedi.
Suruç’ta oluşturulan kriz masası ve çalışmaları hakkında yöneltilen soruya da cevap veren Küçük, kriz masasında 6 vali yardımcısının görevlendirildiğini, her birinin ayrı ayrı işlerin koordinasyonundan sorumlu bir şekilde çalıştığını anlattı. Tüm işlerin Valilik çatısı altında yürütüldüğü vurgulayan Küçük, kriz merkezinde özveriyle çalışanlara, çalışmalarda büyük destek veren belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.
Çalışmalardaki en önemli önceliğinin hiçbir vatandaşın ve Suriyeli’nin burnunun dahi kanamaması olduğunu sözlerine ekleyen Küçük, bunun içinse gerekli bütün tedbirleri aldıklarını hatırlattı.
Sınır hattına yakın 3 köyün boşlatma talimatı verdiklerini anımsatan Vali Küçük, boşaltılan üç mahalle için büyük tepki gördüğünü ancak ertesi gün o mahallelere top mermisinin düştüğünü ve alınan karar sayesinde hiç kimse zarar görmediğini kaydetti.
Küçük, Suriye’de yaşanan iç karışıklığın bir an önce son bulmasını ve zorunlu göç eden Suriyelilerin bir an önce ülkelerine dönmelerini temenni ederek açıklamalarını tamamladı.