KOBİ'lere 100 milyon liralık destek

KOBİ'lere 100 milyon liralık destek
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliğiyle KOSGEB'in "KOBİ proje destek programı" tanıtıldı. İTSO'daki toplantının açış konuşmasını yapan İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Kocaağa, İnegöl’de bine yakın firmanın KOSGEB’den yararlandığını belirterek, “Oda üyelerimizin KOSGEB’ten daha fazla faydalanabilmesi için seminerler düzenliyoruz. 4 Mart 2011 tarihinde Bursa KOSGEB Müdürlüğü ile imzaladığımız protokolle İnegöl’de temsilcilik bulunduruyoruz. Bu temsilcilik vasıtasıyla KOSGEB fırsatlarından üyelerimizin daha çok faydalanabilmesini sağlamaya çalışıyoruz.
Geçen yıl bin 200 destek başvurusuyla ödeme talebi odamızdaki temsilcilik vasıtasıyla KOSGEB’e gönderildi. Bu yıl da girişimcilik kursu açacağız. Bugüne kadar bu kurslarda 390 kişi eğitim aldı. 390 kişiden 21'i KOSGEB desteği aldı. Bu sayının çok küçük olması sizi yanıltmasın. Bu 21 kişinin de aldığı destek miktarı 460 bin lira hibe. 780 bin lirası ise faizsiz kredi olarak alındı” dedi.

KOBİ Uzmanı Erdem Seçkin Bayır ise, KOBİ’lerin markalaşma ve kurumsallaşma kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik KOSGEB tarafından proje çağrısı yapıldığını ifade ederek, “30 Ocak 2015-20 Mart 2015 tarihleri arasında başvuru yapabilecekler. Toplam 100 milyon TL’lik bütçe ile KOBİ’lerin yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliştirilmesi ve KOBİ’lerin markaya yönlendirilmesi konu başlıklarında projeleri desteklenecektir. Proje süresi 12 ay, destek üst limiti 150 bin TL. Proje destek oranı 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50, 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde yüzde 60. Üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve bunlarla alakalı alanlarda sunacakları projeler desteklenir. Personel giderleri, enerji ve su giderleri, kira giderleri, finansman giderleri, proje ile ilişkilendirilmemiş diğer maliyetler desteklenmez. Proje kapsamında desteklenmesi uygun görülen gider gruplarının toplamı kurul tarafından belirlenir ve sabitlenir. Her bir proje gider grubunun desteklemeye esas tutarı; makine-teçhizat, hammadde, malzeme için, sabitlenen toplam tutarın yüzde 10’unu ve personel, yazılım ve hizmet/diğer gider gruplarının her biri için yüzde 40’ını geçmeyecek şekilde belirlenir. Proje bütçe gerçekleşmesindeki değişiklikler bu tutarları değiştirmez” şeklinde konuştu.