Kocaeli Ticaret Odası’ndan İlginç Tespit

Kocaeli Ticaret Odası’ndan İlginç Tespit

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ, düzenlediği toplantıda dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Özdağ, Kocaeli’nde yüzde 10 olan işsizlik oranının yarısını iş sahibi olup da iş arayan kişilerin oluşturduğunu söyleyerek, "İşsizlikten çok işçisizlik var" dedi.
KOTO Başkanı Murat Özdağ, oda binasında bir toplantı düzenleyerek rakamlar ve verilerle sanayi gündemini değerlendirdi. Her ayın ilk haftası tekrarlanacak olan değerlendirme toplantısında konuşan Başkan Özdağ, “Her türlü istatistiki, makro ve mini veriyi hem ilimiz bazında hem genel bazda odamızın gözünde değerlendireceğiz. İlimizde geçen Ağustos ayında 83 firma kuruldu ve 23 firma kapatıldı. Her ay ise ilimizdeki ticaret dünyasına 75 firma katılıyor” dedi.
Kocaeli’nin Türkiye ekonomisine olan katkısının büyük olduğunu dile getiren Özdağ, “Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşunun 92’sine Kocaeli’de ev sahipliği yapıyor. Kocaeli, 3 saatlik uçuş ile Asya, Avrupa, Kafkasya ve Orta Doğu’da 25 trilyon dolarlık ticari bir hacme ve 1.5 milyarlık nüfusa ulaşabilen özel bir şehir. İlimiz bu konumu itibarıyla yatırımcılar için bir cazibe merkezidir” diye konuştu.
Başkan Özdağ, Kocaeli’nde 75 bin üniversite öğrencisi olduğunu ve her yıl 15 bin üniversite öğrencisinin iş gücüne katıldığını söyledi. Özdağ, meslek yüksek okullarındaki 30 bin öğrenciyle, yatırımcıların kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılanması gerekirken, mezun öğrenci sayısı ile ihtiyaç duyulan ara eleman sayısının örtüşmediğini kaydetti. Özdağ, “Türkiye genelinde sanayi alanında istihdamın yüzde 26,4 oranında gerçekleşirken Kocaeli’nde bu rakam yüzde 73 oldu ancak hizmetler ve ticaret Türkiye ortalamasında yüzde 50’ye çıkarken, Kocaeli’de bu rakam maalesef yüzde 24’te kalmaktadır. Kocaeli gümrüklerine göre ağustos ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 0,4 artarak 1,2 milyar dolar oldu. İhracatın ise geçen yılın temmuz ayına oranla yüzde 33 azaldığını görüyoruz. Yaşanan azalışın nedeni ise otomotiv, demir dışı materyaller, çelik ve makine sektöründeki yavaşlamadır” şeklinde konuştu.
Bu yıl gerçekleştirmeyi hedefledikleri 2. SANTEK Fuarı’nda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Aselsan’ın da yer alacağını duyuran Özdağ, fuarda yapılacak olan Match4Industry (Endüstri için Eşleme) etkinliği için 20 farklı ülkeden 100 firmanın katılmak için başvurduğunu söyledi. Özdağ, 2. SANTEK Fuarı’nda 200 yerli ve yabancı firma, 30 sivil toplum kuruluşu ve 20 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediklerini kaydederek, “Ülkemizde yüzde 9 oranında olan işsizlik oranının Kocaeli’nde yüzde 10 olduğunu görüyoruz. Bu oranın yarısını iş sahibi olup da iş arayanlar oluşturmaktadır. Devreden iş gücündeki işsiz sayısının giderek azalacağını düşünüyoruz. Kocaeli’nde iş gücüne katılım oranı Türkiye ortalamasının üstündedir. Dile getirdiğimiz işsizlik sorunu aslında reel olarak ‘işçisizlik’ sorunu olarak görülmektedir” dedi.
Cengiz Topel Havaalanı’nda uçuşların durmasına da değinen Murat Özdağ, “Bölgelerimizin merkezi olmuş şehirlerden önemli dış ticaret merkezlerine direkt hava ulaşımı istiyoruz. Cengiz Topel’in ticari uçuşlara açılması için pistlerin genişletilmesi gerekiyor. Genelkurmay’ın bu konuda izin vermesi gerekir ancak sanırım henüz sonuç gelmedi. Geçen yıl uçuşa açılan Cengiz Topel beklenen ilgiyi görmedi. Bizler yetkililere direkt uçuşların konulması gerektiğini de ilettik. Ayrıca mini özel jetleri de üçüncü bir firmanın katılımıyla faaliyete geçirmek istiyoruz” dedi.