Konak’ta 9 Eylül Coşkusu

Konak’ta 9 Eylül Coşkusu

Konak Belediyesi İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’ü düzenlenen iki güzel etkinlikle kutladı.
Konak Belediyesi, İzmir’in işgalden kurtuluşunun 92. yıldönümünü önce panel, ardından da sokak tiyatrolarıyla şenlik havasında kutladı. Kurtuluş günü kutlamaları, “92. Yılında Cumhuriyet’in Türkiyesi” konulu panelle başladı. Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te başlayan panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı’nın başkanlığını yaptığı panele, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan ile CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay konuşmacı olarak katıldı. 9 Eylül’den İzmir’e’ isimli kısa filmiyle başlayan panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kemal Arı, 9 Eylül’ün tarihsel önemine ve anlamına değindi. ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan ise 9 Eylül’ün sadece savaşın sonlandığı bir tarih olmadığını aynı zamanda Cumhuriyet mücadelesinin başladığı gün olduğu dile getirdi.
BALBAY: TÜRKİYE İZMİR OLSUN
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise konuşmasına ADD’nin 25. Kuruluş yılını kutlayarak başladı. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyadaki siyasi durum hakkında bilgi de veren Balbay, Irak, Suriye ve Ukrayna’daki iç savaştan örnekler verdiği konuşmasında; “Atatürk’ün 9 Eylül’den sonra yeni başlıyor dediği savaş hala devam ediyor. Bugün o savaşın içindeyiz. Mustafa Kemal’in hem batının emperyalizmine karşı hem de doğunun karanlığına karşı başlattığı mücadele sürüyor. Bugün etrafımızdaki ülkelerde savaş var. Oralardan kaçanların sığınacağı bir Türkiye var ancak bizim sığınacağımız başka bir ülke yok” ifadelerine yer verdi. İzmir’in demokrasi, barış ve özgürlük kenti olduğunu dile getiren Balbay, İzmir’in Türkiye’ye örnek olmasını diledi. Panel sonunda Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, konuşmacılara günün anısına çiçek armağan etti.
9 MAHALLE 9 TİYATRO
Konak Belediyesi’nin 9 Eylül etkinlikleri akşam da sürdü. Demokrasi, Bağımsızlık ve Barış Şenliği adı altında düzenlenen etkinlik kapsamında saat 19.30’da 9 ayrı mahallede eş zamanlı olarak 9 ayrı tiyatro oyunu sahnelendi. 9 Mahallede kurulan tiyatro sahneleri perdelerini vatandaşlara ücretsiz açtı. Güzelyalı, Hatay, Gültepe, Güneşli, Kılıçreis, Çınartepe, Toros, Gürçeşme ve Damlacık mahallelerinde kurulan sokak tiyatrolarına ilgi yoğundu. Çoğu İzmirli amatör tiyatro topluluğunca sahnelenen oyunlar sayesinde yüzlerce çocuk ilk kez tiyatro seyretmenin mutluluğunu yaşadı. Sokakları tiyatro sahnesine çeviren şenlikte sahneye konan birbirinden özel çocuk oyunları sayesinde hem çocuklar hem de yetişkinler keyifli anlar yaşadı.