Korgeneral İyidil gözaltında

Korgeneral İyidil gözaltında

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerini hedef alan darbe soruşturmasında, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil de gözaltında alındı.

Polisler tarafından EDOK Komutanlığında gözaltına alınan Korgeneral İyidil, yaptığı yazılı açıklamalarla söz konusu sürece katılmadığını, hatta darbe girişimini engellediğini iddia etmişti.

Anadolu Ajansı, İyidil'in FETÖ'cü cunta üyelerinin TSK bünyesinde kritik görevlere gelmesinde etkili olduğunu aktarıyor.

Üsteğmenliğinden bu yana genellikle personelle ilgili birimlerde görev yapan Korgeneral İyidil, kıta ve komutanlık görevleri dışında hep bu birimlerde çalıştı.

Tayin dairesinde plan subayı olarak görev yapan İyidil, sonrasında kurmay şube müdürlüğünde görev aldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı görevini de yürüten İyidil, 2012 yılının Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında Genelkurmay Personel Başkanlığı'na atandı.

KOMUTANLARIN GÖZÜ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde karargah subayları 'komutanların gözleri' olarak nitelendiriliyor. Personel Daire Başkanlığı görevi de önemli bir karargah subaylığı olarak değerlendiriliyor.

Ayrıca her kurumdaki gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinde de kritik görevler bulunuyor. Bunlar arasında Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Özel Kalem Müdürlüğü gibi görevler de yer alıyor.

Komutanlarca yapılan bu atamalarda Personel Daire Başkanının da önemli etkisi bulunuyor. Komutanlara bu makamlara yapılacak isimler için öneriler Personel Daire Başkanı görevindeki subaylarca sunuluyor. İyidil'in bu görevi yürüttüğü süreçte bu tür kritik atamalarda etkisinin olduğu ileri sürülüyor. Ayrıca FETÖ üyesi kurmay subayların karargahta kritik görevlere atanmasında da İyidil'in katkı sunduğu iddia ediliyor.

YAPTIĞI AÇIKLAMALAR

EDOK Muharip Birlikler Komutanı Korgeneral Metin İyidil, kalkışmanın yaşandığı gece 'Biz devletimizin, milletimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın emrindeyiz' açıklamasını yaptı.

Korgeneral İyidil, Doğan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullanmıştı:

"Dün gece başlatılmak istenen kalkışmanın tamamen karşısındayım. Cumhuriyet ilkelerine gönülden bağlı, anayasal devlet düzeninden yana vatanını seven bir Türk subayıyım. Birliklerimin tamamı şu anda emir ve komutam altındadır.

Özellikle Etimesgut Zırhlı Tümen birliklerinde yapılmak istenen hareket tarafımdan önlenmiştir. Bu faaliyeti başlatanların yayımladığı 'sözde' emirde, ben birliğimden alınarak diğer bu faaliyetlere katılmayacağını değerlendirdikleri generaller gibi kuvvet emrine alındığım belirtilmiştir.

Halen görevimin başında milletimin ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Genelkurmay Başkanımız ile sıralı komutanlarımın emrindeyim. Bu konuda, başından itibaren Orgeneral Ümit Dündar’ın emirlerini yerine getirdim."

İyidil, 2015'teki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı olmuştu.