Köşkte planlı katliam

Köşkte planlı katliam

Üsküdar’da Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda çıkan şüpheli yangın sonucu kül olan tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü’yle ilgili önemli bir belge ortaya çıktı. Koruyu 17 Aralık yolsuzluk operasyonu kapsamında adı gündemden düşmeyen Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’e veren TMSF, tarihi köşkü “yıkım yasağı kaydıyla” satmış.

TMSF’nin Meclis’e gönderdiği belgeyi değerlendiren CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Bu tarih ve doğa katliamı taammüden işlenmiştir. Göz göre göre gelmiştir. Bu katliam Cengiz Grubu’yla hükümet ve Başbakan’ın işbirliğiyle vuku bulmuştur” dedi. Köşkün kül olduğu yangından 5 gün önce Cengiz İnşaat’a Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün restorasyonu için izin verilmesini “suç üstü belgesi” olarak gördüğünü söyleyen Kart, “Bu cinayeti gösteren belgedir” iddiasında bulundu.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında “Milletin ...na koyacağım” diyen ve kamuoyunun büyük tepkisini çeken Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in satın aldığı Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun içindeki “tarihi köşk yangını” Türkiye’nin gündemine oturdu. Cumhuriyet, Cengiz İnşaat’ın 81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazinin “yüzde 65’ini TMSF’den, yüzde 35’ini ise özelden aldığını” 17 Mart 2014 tarihinde manşetinden kamuoyuna duyurmuştu.

Haber dosyamızın ardından koru ve koru içindeki tarihi “Hüseyin Avni Paşa Köşkü” ile ilgili iki önemli gelişme yaşandı:

23 Haziran 2014: Anıtlar Yüksek Kurulu, Cengiz İnşaat’ın başvurusu kapsamında Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün restorasyonu için gerekli ön izni vererek restorasyon sürecini başlattı.

28 Haziran 2014: Karardan 5 gün sonra tarihi köşk şüpheli yangınla kül oldu. İşte tam bu noktada tarihi köşkün de içinde bulunduğu koruyu Cengiz İnşaat’a satan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Meclis’e gönderdiği belgeler daha da önem kazanıyor. TMSF’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden aldığı belgeye göre koru ve köşkle ilgili imar durumu şöyle yer alıyor:

Koruda geçici dahi olsa hiçbir inşaat yapılamaz.

Bitki örtüsünün korunması esastır. Doğal mekânlarda ve yangın sonucu bitki örtüsünde tahribat olduğu zaman ağaçlar Boğaziçi’nin ekolojisine uygun seçilecektir.

İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 8 Ocak 2002 tarihli kararı ile de koruda bulunan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün Koruma Grubu’nun 1. grup olarak -yıkılmadan korunması gerekli yapı- belirlenmesine karar verilmiştir.

‘İmar durumuna göre sattık’

Bu önemli bilgileri Meclis’le paylaşan TMSF korunun ve köşkün satışının da bu belgede yer alan imar durumuna göre yaptığını bildirdi.

Planlı katliam

Haberlerimizin ardından konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart yaşananların “planlı katliam” olduğunu söyledi. Kart şunları söyledi: “19 Mart tarihinden bu yana dile getirdiğimiz kuşkular ve kaygılar maalesef doğrulandı. 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ana aktörleri tarih ve doğa katliamı pahasına korundular. Korunacaklar ve korunacakları güvencesinin verildiği anlaşılıyor. Çok açık söylüyorum hükümetin ve Başbakan’ın özel himayesine mazhar olan bir gruptan söz ediyorum. Bu tarih ve doğa katliamı taammüden işlenmiştir. Göz göre göre gelmiştir. Bu katliam Cengiz Grubu’yla hükümet ve Başbakan’ın işbirliğiyle vuku bulmuştur. Şu andaki bulgulara göre izlenimim bu yöndedir.”

Konuyla ilgili bugün Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyeceğini söyleyen Kart, köşk restorasyonu için verilen ön izne sert tepki gösterdi. Kart, “Bu suç üstü belgesidir. Bu cinayeti gösteren belgedir” diye konuştu.


Kaynak:Cumhuriyet