Kosova’da Meclis Başkanı Ve Yardımcıları Yine Seçilemedi

Kosova’da Meclis Başkanı Ve Yardımcıları Yine Seçilemedi

Kosova’da, muhalefet partileri aylardır süren siyasi krizin çözümü için mecliste oturum düzenledi. Oturumda Kosova Meclis Başkanı ve yardımcıları yine seçilemedi.
Muhalefet partileri LDK-AAK-NİSMA ve Vetevendosje Koalisyonu milletvekilleri düzenledikleri oturumda, dört aydır süren siyasi krizin aşılması için görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda gündemde yer almasına rağmen, Kosova Meclis Başkanı ile Başkan Yardımcıları yine seçilemedi. Oturuma Haşim Thaçi’nin lideri olduğu PDK milletvekilleri ile 6+ Parlamento Grubu ile Sırp Listesi milletvekilleri katılmadı. Meclis genel kurul toplantısı en genç Milletvekili Teuta Rugova tarafından yönetildi.
Siyasi partileri adına konuşan muhalefet milletvekilleri PDK’ya sert eleştiriler yöneltti. Milletvekilleri Başbakan Thaçi ve partisi PDK’nın parlamento seçimlerinin ardından kurumların oluşturulmasını engellediğini ve çoğunluğu elinde tutan muhalefet koalisyonuna hükümeti kurma fırsatını tanımadığına işaret etti. Açıklamada “PDK’nın kendilerinin ulaşamadığı çoğunluğu artık kabul etmesi ve muhalefet konumuna geçmesi gerekmektedir” ifadesi kullanıldı.
LDK-AAK-NİSMA ve Vetevendosje milletvekilleri meclis oturumunun ardından yaptıkları ortak açıklamada, meclisin bir an önce oluşturulması için çalışmalara devam edileceğine vurgu yaptı. Meclis oturumuna katılmayan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Müfera Şinik açıklamasında ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizi çözecek niteliğini taşımayan toplantıya katılmama kararı aldıklarını belirterek, “8 Haziran’da yapılan demokratik seçimlerden sonra Kosova’nın yaşadığı siyasi boşluğun krize doğru gitmesi hepimizi üzmektedir. Bugün yapılan meclis toplantısına ‘6+’ parlamento grubu olarak ortak bir karar aldık. Meclis oturumuna katılmama kararı aldık. Çünkü toplantının, yapılan tartışmalar bakımından önemi olabilir ancak siyasi krizi çözecek durumda olmadığını düşünüyoruz. Sorunun çözümlenmesi tüm milletvekilleri olmadan kısmı katılımla gerçekleşemez” dedi. KDTP milletvekili ve “6+” parlamento grubu üyesi Müfera Şinik, siyasi çözümün tüm siyasi liderlerin katılımı ve mutabakata varmalarıyla sağlanabileceğini kaydetti.