Kosova’daki Cumhuriyet Resepsiyonunda Madenciler Unutulmadı

Kosova’daki Cumhuriyet Resepsiyonunda Madenciler Unutulmadı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91’inci yıldönümü, Kosova’nın başkenti Priştine’de yoğun katılımın olduğu görkemli bir resepsiyonla kutlandı. Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve eşi tarafından verilen resepsiyon, Karaman’da meydana gelen maden kazasında 18 madencinin ocakta mahsur kalması olayı nedeniyle buruk geçti.
Priştine’nin en lüks otelinde verilen resepsiyonda Kosova’nın devlet erkanı hazır bulundu. Resepsiyona Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, Bakanlar, milletvekilleri, ABD başta olmak üzere çok sayıda büyükelçi, Kosova’da görev uluslararası askeri ve hukuk misyonları KFOR ile EULEX yetkilileri ile Kosova ve Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.
Resepsiyona katılan davetlileri, Büyükelçi Songül Ozan, eşi ve büyükelçilik personeli karşıladı. Tören Türkiye ile Kosova milli marşlarının çalınması ile başladı. Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Büyükelçi Ozan, konuklara Türkçe ve İngilizce hitap etti. Büyükelçi Ozan’ın konuşmasına, Karaman’da meydana gelen maden kazası damgasını vurdu. Sözlerine “Bugün gerçekten hem bayram kutluyoruz hem de çok üzücü bir maden kazasının çok üzücü sonuçlarıyla karşı karşıyayız” sözleriyle başlayan Ozan, bir mucize yaşanmasını ve güzel haberler gelmesi temennilerini dile getirdi. Büyükelçi Ozan konuşmasında Kosova’da yaşayan Türkleri de unutmadı. Ozan, “Sizler Kosova’nın birer vatandaşı olarak bu ülkeye çok değerli hizmetler veriyorsunuz. Ama aynı zamanda Kosova ve Türkiye arasındaki en değerli, dostane köprüyü oluşturuyorsunuz. Burada Türkçeyi ve Türk kültürünün en güzel özelliklerini yaşıyorsunuz, yaşatıyorsunuz” ifadelerini kullandı. Büyükelçi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen kutlama mesajını da okudu.
Törene katılan Başbakan Hashim Thaçi, Kosova Hükümeti adına, Türkiye Cumhuriyetini ve halkını kutlayarak Türkiye’nin sürekli desteğinden dolayı teşekkürlerini sundu. Başbakan Thaçi, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilere vurgu yaparak, Türkiye’nin Kosova’yı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile her zaman yakın olduklarını söyleyen Başbakan Thaçi, ister ülkeler arası isterde halklar arasındaki ilişkilerin artarak devam edeceğini kaydetti.
Kamu Yönetimi Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Mahir Yağcılar da, “Cumhuriyet Bayarmı önemli bir bayram önemli bir gün. Bu vesileyle de başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını saygıyla ve minnetle anıyoruz. Bu her vatan için, her halk için büyük bir nimettir. Dolayısıyla en iyi şekilde, mutluluk içinde bu cumhuriyetin ayakta kalması önemli bir şeydir” dedi. Yağcılar, Karaman’daki maden kazasında mahsur kalan madencilerin haberini büyük bir üzüntüyle aldıklarını belirterek, kurtarma çalışmalarından sevindirici haber beklediklerini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti ve halkına en iyi dileklerini sunan Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj, Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını her daim desteklediğini belirtti. Hoxhaj, iki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğuna da vurgu yaptı.
Törene katılanlar arasında yer alan Sağlık Bakanı Ferid Agani, bugün doğum günü olması nedeniyle çifte sevinç yaşadığını söyleyerek, “Türkiye Cumhuriyet Bayarmı Kosova’daki Arnavutların da bayramıdır. Türk halkının sevinci Arnavut halkının da sevincidir. İki halk arasında asırlarca süren dostluğun ve iki ülke arasında başarıyla gelişen ilişkilerin daha da pekişmesini diliyorum” dedi.
ABD Priştine Büyükelçisi Tracey Ann Jacobson, Türkiye Cumhuriyet Bayramı kutlamasında bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Türkiye halkı ile Kosovalı Türklerin ulusal bayramını kutladı. Bu yıl da yoğun bir katılımın olduğu resepsiyona binin üzerinde davetli katıldı.