Köy Yaşamını Yansıtan Mini Etnografya Müzesi Yaptı

Köy Yaşamını Yansıtan Mini Etnografya Müzesi Yaptı

Sarıgöl ilçesine bağlı Sığırtmaçlı Mahallesi’nde Ahmet Kırbıyık, köy yaşantısını gelecek kuşaklara taşımak amacıyla evlerinin önünde mini bir etnografya müzesi kurdu.
Evindeki eski eşyalar ile çevre köylerden topladığı eski malzemeleri bir araya getiren Ahmet Kırbıyık, eşi Aliye Kırbıyık ile birlikte evinin önünde etnografya müzesi oluşturmaya başladı. Çevrelediği bahçesinde kağnı, kirman, kahve değirmeni, lüks, gemici feneri (gaz lambası), küpler, süt çalkama aracı, oklavalar, senitler, hamur tekneleri, dokuma heybe, yaba gibi eski eşyaları sergileyen Kırbıyık çifti, mini müzelerini zenginleştirmeye devam ediyor.
60 yaşındaki Ahmet Kırbıyık, şehirlerde hayatı kolaylaştıran tüm imkanların artık köylerde de olduğunu, yeni nesillerin köy yaşantısından çok uzak kaldığını belirterek, "Ninelerimizin, annelerimizin evlerde kullandığı eşyalar, evlerde kullanılan eski araç ve gereçler birer, birer yok olmaya başladı. Köy kültürümüz yok olmaya başladı. Gelecek kuşaklar bizlerin, ninelerinin, dedelerinin evlerde kullandıklarını unutacaklar. Bu nedenle köyümden, çevre köylerden eski ev eşyalarını toplayıp, evimin önünde sergilemeye başladım. Mahalledeki komşularımız hatta çevre köylerden bahçemizi görmeye gelenler oluyor. Bu da bizi memnun ediyor" dedi.