Koyunların Telef Olduğu Köy Karantina Altına Alındı

Koyunların Telef Olduğu Köy Karantina Altına Alındı

Sinop’un Ayancık ilçesinde 200’den fazla koyunun telef olduğu köy karantina altına alındı.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erol Saraçoğlulları, Ayancık ilçesi Doğanlı köyündeki durumun kontrol altında olduğunu ve toplu hayvan ölümlerinin gerçekleştiği yerin karantina altına alındığını söyledi. Saraçoğulları, “İlimiz Ayancık ilçesinde söz konusu koyun ölümleri ile ilgili olarak Ayancık İlçe Müdürlüğümüze 06 Ocak 2015 tarihinde telefonla bilgi verildi. Öncelikle İlçe Müdürlüğümüzce işletmeye gidilerek incelemelerde bulunulmuş, teşhis konulamaması üzerine hastalık şüphesi olan koyunlardan kan numuneleri alınarak Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne 07 Ocak 2015 tarihinde gönderilmiş ve işletme sahiplerine gerekli uyarılarda bulunulmuştur” dedi.
Numunenin sonucunun beklendiğini ifade eden Erol Saraçoğulları, "İşletme sahibince birçok serbest veteriner hekime çeşitli muayene yaptırılmış ve teşhis konulamadığı bildirilmiştir. Bunun üzerine 12 Ocak 2015 tarihinde işletme sahibince ölümlerin devam ettiğinin bildirilmesi üzerine İlçe Müdürlüğümüz kontrolünde tekrardan hasta bir koyun ile yeni ölen iki adet koyun Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderilmiş ve gerekli tetkikler istenilmiştir. İşletme sahiplerinden edinilen bilgiye göre, numunenin teslimi esnasında işletme sahibine enstitü tarafından ön inceleme sonucu olarak hayvanlarda ‘paraziter hastalık tespit edildiği’ ve paraziter ilaçlar kullanması önerildiği öğrenilmiştir. Fakat gerek işletme sahiplerinin gerekse İlçe Müdürlüğü gözlemleri sonucunda sürecin devam etmesi üzerine tekrardan 15 Ocak 2015 tarihinde bir gün önceki ölen koyun ve kuzudan alınan iç organlar numune olarak Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderilmiş ve tetkik istenmiştir. Ayrıca köyde küçükbaş hayvancılık yapan diğer işletmeler kontrol edilmiş ve hastalık belirtisine rastlanmamıştır” diye konuştu.
KÖYE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN GİRİŞ VE ÇIKIŞI YASAKLANDI
Toplu hayvan ölümlerinin gerçekleştiği Doğanlı köyüne küçükbaş hayvanların giriş ve çıkışının yasaklandığını ifade eden Saraçoğulları, “Ayancık İlçe Müdürlüğümüzce 16 Ocak 2015 tarihi itibariyle laboratuvar sonucu belli olana kadar işletme çevresi ve köyün geneli Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon Kararı ile geçici karantinaya alınmış, küçükbaş hayvan giriş ve çıkışları yasaklanmıştır. Ayrıca sürecin ve vakanın yerinde değerlendirilmesi için 26 Ocak 2015 tarihinde Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü’nden acil uzman talep edilmiş, uzmanların 27 Ocak 2015 tarihinde getirilmesi sağlanmış ve işletmede enstitü uzmanlarınca gerekli incelemeler ve kontroller yaptırılmış, numuneler alınmış ve işletme sahiplerine çalışmalar hakkında gerekli bilgi ve uyarılar yapılmıştır” şeklinde konuştu.