Kozmetikte yerli üretime ÖTV engeli

Kozmetikte yerli üretime ÖTV engeli

Dünyada kozmetik sektörünün büyüklüğü 460 milyar dolar. Kozmetik pazarı tüm dünyada yılda ortalama yüzde 10 büyüyor. 2018’de Türkiye’de bu pazarın hacmi 12 milyar dolara ulaştı, 2020’de 14-15 milyar doları aşması bekleniyor. En çok cilt bakımı ve yaşlanma karşıtı ürünlere harcama yapılıyor. Buna karşılık Türkiye kozmetik sektörüne yüzde 87 dışa bağımlı. Peki bunun sebebi ne?

Gümrüklerde ödeniyor

Pierre Cardin Kozmetik ve Avrupa Networking Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çarşıbaşı, yerli üretimin bu alanda az olmasının nedeninin fiyatta rekabet edememek olduğunun altını çizdi.

Fiyat farkının da gümrüklerde girişte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasından kaynaklandığını söyleyen Çarşıbaşı, “Türkiye’ye giren kozmetiğin ÖTV’si var. Gümrüklerden geçerken yüzde 20 ÖTV alınıyor. Örneğin; 100 bin dolarlık ürün için 20 bin dolar ÖTV verdirdikten sonra bu ürünü içeride 500 bin dolara satsa da vergi yükümlülüğü Gümrük’te bitiyor” dedi.

5 katı fark oluşuyor

İçerideki uygulamayı da açıklayan Çarşıbaşı şunları söyledi: “Yerli üretici olarak biz ise ÖTV’yi her satışta ödüyoruz. Örneğin; 500 bin dolarlık ürün satıyorsak 100 bin dolarlık ÖTV yani ithal edilenden 5 kat daha yüksek vergi ödüyoruz. Bu maliyet nedeniyle ithal ürün artıyor. Rimel, maskara, krem, parfüm gibi kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinden 100’ünün 87’si ithalden oluşuyor. Ayrıca, merdivenaltı taklit üretim de artıyor.”

Referans fiyat önerisi

Türkiye’ye ithal ürün getirip satan firmaların Türkiye’den hiç tedarik yapmadığını iddia eden Mustafa Çarşıbaşı, “Yerli üretici bu anlamda korunmalı.

Vergi uygulamasından dolayı oluşan haksızlık giderilmeli” değerlendirmesinde bulundu ve şu konuların altını çizdi: “İhtal ürünlerde kozmetik dışında referans fiyat var. Kozmetikte de referans fiyat getirilirse piyasadaki gerçek değer üzerinden vergi alınabilir. Bu yolla yerli üretici ile ithalat yapanlar asındaki haksız rekabet önlenir. Üstelik yerli üreticinin de globalleşmesi sağlanır. Yeni yatırımlar yapılır. Bu haksız durum yatırımlara engel.”

Aile bütçesine ortalama 2500 TL

Dışa bağımlılığı azaltmak için yüzde 100 yerli imkanlarla üretim yaptıklarını belirten Çarşıbaşı, aile bütçesine de katkı yaptıklarını ifade etti. Ev kadınlarının günde 7 bin koli sipariş verdiğini vurgulayan Çarşıbaşı, “Aylık 25 bin lira kazanan da var. Ortalama kazanç 2 bin 500 lira civarında. 800 bin üyemiz var. Yıllık ciromuz 175 milyon lira. Networking sistemimizde herşey yasal ve vergiler eksiksiz ödeniyor, faturalandırılıyor.