Kredi kartı skandalı!

Kredi kartı skandalı!

"Siyah kredi kartları skandalı" olarak adlandırılan olayla ilgili İspanya'da hem Maliye'de hem de mahkemede soruşturma başlatıldı.

Ulusal Mahkeme yargıcı Fernando Andreu yürütülen soruşturma kapsamında aralarında eski Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı ve eski Ekonomi Bakanı (1996-2004) olan ayrıca bir dönem Caja Madrid ve Bankia'nın da başkanlığını yapan Rodrigo Rato'nun da olduğu Caja Madrid'in eski 3 yöneticisini sanık olarak ifade vermek üzere 16 Ekim'de mahkemeye çağırdı.

Caja Madrid'in eski 86 yöneticisinin 1999 ve 2012 yılları arasında kendilerine tahsis edilen bankanın özel kredi kartlarından toplamda 15,25 milyon avro harcama yaptıklarını, Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı'nın sunduğu rapor sonrasında soruşturmayı açma kararı alan Yargıç Andreu'nun, Caja Madrid ve Bankia olaylarını (7 tasarruf bankasının birleşmesiyle ilgili bir soruşturma) ayrı ayrı soruşturduğu kaydedildi.

700 bin avro harcama


Caja Madrid'deki söz konusu 86 banka yöneticisinin özel kredi kartlarından restoranlara 3 milyon avro, nakit para çekmek için 2 milyon avro, seyahatlere 1,5 milyon avro, otele 800 bin avro ve giysiye 700 bin avro harcama yaptıkları iddia edildi.

En fazla harcama yapan banka yöneticilerinin başında 484 bin 200 avro ile Caja Madrid eski genel direktörü İldefonso Sanchez Barcoj gelirken, eski IMF Başkanı, eski Ekonomi Bakanı ve Bankia ile Caja Madrid'in başkanlıklarını da yapan Rato'nun harcamaları ise 44 bin 200 avro olarak belirtildi.

Ayrıca İspanya gazetelerinde yer alan iddialarda, 2002 ila 2011 yılları arasında Caja Madrid'de görev yapan 86 üst düzey yöneticiden en az 34'ünün toplamda 62 milyon avroluk kredi temin ettikleri belirtildi.

Caja Madrid gibi İspanya'da batan toplam 7 tasarruf bankasının birleşmesiyle 2011 yılında kurulan Bankia, yaptığı iç soruşturma sırasında Caja Madrid'e ait özel kredi kartlarını ortaya çıkartırken, geçtiğimiz 26 Haziran'da en büyük hissedarı olan Bankacılık Düzenleme ve Yeniden Yapılandırma Fonu'na (FROB) konuyu bildirmiş ve arkasından Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı devreye girmişti. Bankia'daki 7 tasarruf bankasının birleşmesiyle ilgili de 2012 yılından bu yana ayrı bir soruşturma yürütülüyor.