Kritik görüşme sonrası HDP'den açıklama

Kritik görüşme sonrası HDP'den açıklama
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile çözüm sürecindeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken’den oluşan HDP heyeti biraraya geldi.

Görüşme sonrası Baluken açıklamalarda bulundu.

Heyet, "diyalog kanallarını açma" amacıyla yapılan görüşmenin ardından müzakerelerin hızlandırılacağını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan HDP'nin İmralı heyetiyle saat 13.00'de bir araya geldi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan görüşme öncesi açıklamalarda bulundu:

"Gelinen aşamada HDP heyetiyle yeniden görüşmemiz, diyalog sürecinin başlamış olması önemli. Bu sürecin temel zemini, daha önce açıklanan eylemsizliğin tüm yönleriyle çok boyutlu olarak hayata geçmesidir. Eylemsizlik sadece karakol basmak değildir, her türlü şiddet ve asayiş olayı da 'terör eylemleri' başlığı altında değerlendirilmesi gereken olaylardır. Bu yüzden yol kesme, haraç alma, iş makinesi yakma her türlü eylem şekli, kırsalda veya şehir merkezinde, bunların hepsine son verilmesi ve tam anlamıyla gerçek bir eylemsizliğin hayata geçmesi temel zemindir."

Görüşme sonrası HDP heyeti açıklama yaptı

İdris Baluken'in açıklamalarından satır başları: Toplantıda genel olarak müzakere sürecinin hızlandırılması açısından daha yapıcı bir tutumla çalışmaların devam ettirilmesini sağlayacağız. Heyetimizin İmralı'da Öcalan'la görüşmesiyle ilgili beklentilerimizi de paylaştık. Karşılıklı olarak ifade edilen çerçeveyi önemsediklerini ifade ettiler. Önümüzdeki günlerde yapacağımız görüşmeleri yine paylaşacağız. Hükümetle yapılan görüşmelerde kendileri açısından planları yapacaklar. En kısa zamanda heyetimizin İmralı adasına gitmesi bekleniyor. İmralı adasında toplantılar gerçekleştirilmesi konusunda şu anda herhangi bir engel yok.

Heyetimizin genişlemesiyle ilgili hükümet kanadında bize ifade edilen herhangi bir çekince yoktur. Sürecin ilerlemesi, süreçle ilgili nitelikli müzakerelerin başlaması konusunda hazırlıklarımız var. İzleme heyetiyle ilgili fikir alışverişimiz oldu. Bu konuda aramızda bir çelişki yok. Türkiye'de sürece katkı sunacak çok değerli insanlarımız var. Onlarla istişare ediyoruz.