Küçükbaş Hayvanlarda ‘mavi Dil Hastalığı’ İçin Aşı Çağrisi

Küçükbaş Hayvanlarda ‘mavi Dil Hastalığı’ İçin Aşı Çağrisi

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Mavi dil hastalığına karşı küçükbaş hayvan yetiştiricilerini aşı yaptırmaları konusunda uyardı.
Koyun ve keçi yetiştiricilerini maddi kayba uğratan Mavi dil hastalığının tek doz aşı ile bertaraf edilebildiğini ifade eden İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, “Hayvanlarını aşılatmak isteyenlerin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor” dedi. Türer, yetiştiricilerin mağduriyet yaşamamaları için konu hakkında İzmir çapında bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini kaydetti.
MAVİ DİL HASTALIĞININ ÇÖZÜMÜ AŞI
İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Yeliz Coşkun, Mavi dil hastalığının anaç hayvanlarda ölümden çok yavru atma ve kuzu ölümü şeklinde ekonomik zarara yol açtığını kaydetti. Mavi dil hastalığının özellikle koyunlarda görülen sineklerle nakledilen viral bir hastalık olduğunu anlatan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Yeliz Coşkun, şöyle konuştu: "Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmının hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağı da kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak, kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani gevişenler de hastalığa yakalanır. Hastalık tipik belirtileri aniden 40-42 dereceye varan ateşlenme ve ateşin ardından dudak emme hareketleridir. Bu belirtiler neticesinde hayvanların dil bölgesinde mavileşme, önce sulu sonra irinli burun akıntısı, ağız ve burun girişinde ülser ve kabuklu yara meydana gelir. Solunum güçlüğü ve yem alımının durması, yapağı da kırılma ve dökülme, deride kırmızılık ve genç hayvanlarda ishal bulgularının görülmesi, hastalığın başladığının belirtileridir."