Kültürpark’a “hyde Park” Örneği

Kültürpark’a “hyde Park” Örneği

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Gaziemir’e taşınacak olmasının ardından Kültürpark’ın değerlendirilmesi ile ilgili olarak tedirgin olduklarını söyleyen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, mevcut fuar alanının kongre merkezi olmasına karşı olduklarını dile getirdi. TMMOB Dönem Sekreteri Melih Yalçın, Londra’daki Hyde Park’ı örnek olarak gösterirken, yeşil alanların korunarak genişletilmesi gerektiğini belirtti.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın taşınmasının ardından Kültürpark’ın kullanımına ilişkin görüş bildirdi. Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özer Yerlikaya, “TMMOB İl Koordinasyon Kurulu bileşeni meslek odaları olarak, İzmir’in simge değerlerinden olan ve 83.’sü düzenlenen Uluslararası İzmir Fuarı’nı geride bıraktığımız bugünlerde, Gaziemir’de yapılacak olan yeni fuar alanı ile birlikte mevcut fuar alanının geleceği konusunda taşıdığımız kaygı ve sorumluluk bu konuda saygıdeğer kamuoyuna bir açıklama yapma ihtiyacı hissettik” dedi.
Toplantıda konuşan Yerlikaya, “Kültürpark olarak da anılan İzmir Fuar Alanı, Türkiye’de fuarcılığın öncü kenti olan İzmir’in kimlik değerlerinden olmasının yanı sıra kent merkezinde yer alan tek yeşil alandır. Kültürpark, İzmir ve ulusal tarih içindeki önemi ve doğa ile kültürün iç içe geçtiği bir kültürel peyzaj alanıdır. Bu bağlamda bünyesinde barındırdığı canlı doku çok büyük öneme sahiptir. 421 bin metrekarelik bir alan olan Kültürpark’ta 200’den fazla türe ait 7 bin 271 ağaç ve çalı bulunmaktadır. Dolayısıyla Kültürpark’ın geleceği tartışmalarında ve tasarılarında sahip olduğu bu önem ve özelliklerin hassasiyetle korunması gerekmektedir. Kültürpark’ın kongre merkezi ya da benzer şekildeki işlevlerle yapılaşmasının ve yapılaşma yoğunluğunu arttırıcı her türlü önerinin karşısındayız” ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan “Kültürpar’ın Geleceği” konulu toplantılara da değinen Yerlikaya, “Bugüne kadar yapılmış olan 2 toplantıya TMMOB’ye bağlı Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası katılım sağlamış ve mesleki açıdan yapılan Kültürpark değerlendirmeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ile paylaşılmıştır. Beklentimiz ve temennimiz bu katılımın gerçek anlamda ve nitelikli bir katılıma dönüşmesini sağlayacak ortam ve şartların oluşturulması, bu sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesidir. Kültürpark’ın hassas ekolojik yapısı mutlak korunmalıdır. Kültürpark’ta yeni işlevlere yer verilmemesi ve kesinlikle yoğunluk arttırıcı kapalı hacim oluşturabilecek her türlü müdahaleden kaçınılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
TMMOB Dönem Sekreteri Melih Yalçın ise Londra’daki Hyde Park’ı örnek olarak gösterirken, yeşil alanların korunarak genişletilmesi gerektiğini belirtti.