Kuraklık Eskişehir’e Beklenenden Önce Geldi

Kuraklık Eskişehir’e Beklenenden Önce Geldi

Çevre Derneği Başkanı Güner Sümer, Eskişehir’de bir süredir sıcaklığının 30-36 derece arasında seyrettiğini, Beşikdere Şelalesi ve Musa Özü Su Göleti kuruduğunu, Porsuk Barajında, Mamuca Göletinden su seviyesi oldukça düştüğünü belirterek"Bunlar kuraklık belirtileridir" dedi.
Dernek binasında bir basın toplantısı düzenleyen Sümer, kuraklığın sadece Eskişehir’de değil tüm Türkiye’de yaşandığını belirtti. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da; yüzde 80 kuraklık yaşandığını ifade eden Güner Sümer, "İklim değişiklikleri insanları her yönden etkilemektedir. Bu küresel ısınmanın devam etmesi durumunda ekonomi ve sağlık oldukça etkilenecektir" dedi.
NASA Amerikan Uzay Ajansına göre Türkiye’nin 2040 yılında çöl olması beklendiğini kaydeden Sümer, "Türkiye’de sadece Karadeniz Bölgesi yeşil alan olarak kalacaktır. Dünyadaki sıcaklık nedeniyle buzullar erimekte olup bazı bölgeler su altında kalacaktır. Bugün dünyamız Afrika, Arap ülkeleri, kısmen Asya ülkeleri, kısmen Güney Amerika ülkeleri çöl durumundadır. Atmosferdeki karbon miktarı 397 aşırı değerine ulaşmıştır. Dünyamız alarm haberlerinin vermektedir.
Türkiye’de ve dünyada çölleşmenin önlenmesi için acil tedbirler alınması gerekmektedir. Birleşmiş Milletlerin bu konuda bir şeyler yapması gerekmektedir. Ağaçlandırmaya önem verilmeli ve su ve enerji tasarrufu yapılmalıdır. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve termal enerji kullanılmalıdır. Tüketim toplumu modeli terk edilmeli ve üretici bir toplum oluşturulmalıdır. Su ve enerji tasarrufu üzerinde durulmalıdır. Çevreye sadece bazı kişiler ve gruplar değil herkes sahip çıkmalıdır. Yoksa dünyamız da, insanlık da beklenenden önce yok olacaktır" dedi.