Kurbanlık Alacak Vatandaşlara Uyarılar

Kurbanlık Alacak Vatandaşlara Uyarılar

Ordu’nun Fatsa ilçesinde Kasaplar ve Celepler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Gülmez, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık alacak olan vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Kasaplar olarak Kurban Bayramı’na hazırlandıklarını belirten Şükrü Gülmez, “Kurban Bayramı’na çok fazla kalmadı. Kurban fiyatları bu sene de et fiyatlarına göre değerlendirilecek. Bu yıl bölgemizde fazla fındık olmadığı için kesim gücü azaldı ve alım gücü de buna bağlı olarak düşecektir. İnsanlarımız eski yıllardaki gibi kurban kesemiyorlar. Fındık bölgemizin ana geçim kaynağı ve bu yılda yaşanılan don olayından dolayı üreticilerimiz bahçeye bile giremedikleri zaman oldu. Genel anlamda bu durum işlerimizi etkileyecek. Etin fiyatları ileriki günlerde daha da fazla artacaktır. Kurbanda hisse başına büyükbaşlarda 600 TL ile 700 TL arasında rakamı bulur kişi için. Küçükbaşlarda ise 400 TL ile 600 TL arasında rakamlar oynar. Bu yıl kurban satışlarından genel olarak umutlu olmasak da kurban sayısı eski yıllara göre az kesen sayısı da buna bağlı olarak az” dedi.
Kurban alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlarla ilgili bilgiler veren başkan Gülmez, kurbanlık seçerken, küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların ise en az 2 yaşında olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kesimde, hayvanın derisinin parçalanmaması gerektiğine dikkati çeken Gülmez, ’’Hayvan kesildikten sonra, sıcak sıcak dolaba konulmaması, serin yerde birkaç saat kalması ve derisinin tuzlanması önemlidir” diye konuştu.
Başkan Gülmez şöyle konuştu: “Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını valiliğin belirlediği kurban satış noktalarından alması, hayvanın kulağında, bakanlığımız tarafından takılan küpesinin olması, kurbanlık alırken hayvan sahiplerinden hayvanın pasaportunu istenmesi, başka ilçe veya illerden gelen hayvanlar için yurt içi veteriner sağlık raporu bulunması, hayvanın ağzının alt ön tarafında bulunan kalıcı (kapak) dişinin olması, dişi hayvanın gebe olmamasına, aldıkları hayvanların ağız, burun kısımlarında salya veya yara olmaması, hayvanın fiziki kusurunda bir bozukluk bulunmaması gibi konulara dikkat etmesi gerekiyor.”