Kürtlerin hayali gerçek oldu

Kürtlerin hayali gerçek oldu
 Türkmenler, Kürtler ve Araplar arasında tarihi başkent tartışmalarına neden olan Kerkük kenti, IŞİD’in saldırısıyla Bölgesel Kürt Yönetimi’nin denetimine geçti. Peşmergeler, Kerkük dışında Türkmenlerin yaşadığı Tuzhurmatu’yu da kontrolleri altına aldı.

2 PEŞMERGE TUGAYI YERLEŞTİ

Kerkük’te Irak ordusunun terk ettiği mevzilere iki peşmerge tugayı yerleşti. Peşmergeler Musul ve Kerkük’e bağlı, IŞİD’in elinde bulunan bazı köyleri de geri aldı. Daha önce Irak ordusunun denetiminde bulunan ve IŞİD güçlerinin eline geçen Kerkük’teki Huriye askeri havaalanını da tekrar ele geçirdi.

IŞİD'E OPERASYON BAŞLATILDI

Salı günü Irak’ın kuzeyindeki Musul’da kontrolü ele geçiren IŞİD’e karşı da operasyon başlatıldı. Irak Devlet Televizyonu’nun haberine göre Irak uçakları kentteki örgüt üyelerinin bulunduğu bölgeleri havadan bombaladı. Irak’ın operasyonu Ankara’yı tedirgin etti. Al Jazeera’ye bilgi veren Türk Dışişleri yetkilileri “Orada bizim 49 vatandaşımız var, hedeflerin çok iyi belirlenmesi lâzım. Tedirginiz” dedi.

KONTROL PEŞMERGELERDE

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Türkiye'nin Musul Başkonsolosu ve 48 çalışanının, Musul valilik binasında tutulduklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Yaver, Kerkük'teki son durumla ilgili ise Irak ordusunun, kentteki mevzi ve karargahlarını terk ettiğini, bölgedeki kontrolün tamamen peşmergenin elinde olduğunu söyledi.

ÇATIŞMALAR ARA ARA DEVAM EDİYOR

Sorunlu bölgeler olarak ifade edilen ve Kerkük ile Musul sınırları içinde olan bölgelerin tamamının peşmergenin kontrolünde olduğunu aktaran Yaver, Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) iki gün süren çatışmalarda kayıpları olduğunu belirtti. Kerkük'teki petrol rafineleri, havalimanı ve ilçelerin peşmergenin kontrolünde olduğunu ifade eden Yaver, şunları söyledi: "Sadece Beci Petrol Rafineri elimizde değil. Orada Irak Ordusu ile IŞİD militanları arasında çatışmalar ara ara devam ediyor. Irak ordusu, o kadar güçsüz ve zayıf düşmüş ki IŞİD militanları, Bağdat'ın üç girişinde de mevcutlar. IŞİD, Bağdat ve bölge için ciddi bir tehlike haline geldi."

"IRAK ORDUSU KALMADI Kİ BİRLİKTE HAREKET EDELİM"

Yaver, Irak ordusu ve peşmerge güçlerinin, IŞİD örgütüne karşı birlikte hareket etmesine ilişkin ise "Irak ordusu kalmadı ki birlikte hareket edelim. Gördüğümüz kadarıyla Irak ordu güçleri Musul, Kerkük, Selahaddin ve Samarra kentlerinden tamamen çekilmiş durumda" diye konuştu. Yaver, peşmergenin gücünden dolayı IŞİD'in Kürt bölgesine saldırmadığını belirterek, "Irak ordusu zayıf olduğu için IŞİD karşısında yenilgiye uğradı. Peşmerge ile çatışmaya cesaret edemezler." ifadesini kullandı.

"TÜRK GÖREVLİLERİN DURUMLARI İYİ, ONLARI KURTARACAĞIZ"

Yaver, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Aldığımız son bilgilere göre Türkiye'nin Musul başkonsolosu ile birlikte toplam 49 kişi alıkonulmuş. Hepsi Musul valilik binasında tutuluyor. sağlık durumları iyi. Önümüzdeki süreçte onları kurtaracağımıza dair umutluyuz. Bunun için elimizden geleni yapacağız." dedi.

"BAĞDAT, ERBİL'İN TÜM ÖNERİLERİNE KULAK ASMADI VE..."

Yaver, IKBY Başbakanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında ise olaylardan önce Irak hükümetini uyardıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Terörist eylemler, son zamanlarda çok farkı boyutlar almaya başlamıştı. Selahaddin ve Anbar'daki güvenlik güçlerinin ve istihbarat birimlerinin olayları kontrol edebilecek güçleri yoktu. Askerler, sadece maaş için orada kalıyordu. Bağdat, Erbil'in tüm önerilerine kulak asmadı ve korkulan ne yazık ki gerçekleşti."

Bağdat hükümeti heyetiyle gerçekleştirdikleri toplantılarda defalarca Musul, Anbar, Selahaddin ve çöl sınır bölgelerinde güvenlik birliklerinin kurulması yönünde önerilerde bulunduklarını aktaran Yaver, "Ancak Bağdat hükümeti, her zaman bunun genel ülke çıkarlarına aykırı olduğunu öne sürerek tekliflerimizi reddetti." ifadelerini kullandı.

EVİNE DÖNMEK İSTEYENLERE HER TÜRLÜ YARDIM YAPILACAK

Yaver, Kerkük, Tuzhurmatu ve Havice ilçesinin kendi kontrollerinde olduğunu, evine dönmek isteyen ailelere güvenlik güçlerinin her türlü yardımı yapacağını dile getirdi. (Kaynak: Milliyet)