Kuş Cenneti’nde Hedef Dünya Turizmi

Kuş Cenneti’nde Hedef Dünya Turizmi

“Çevresel ve Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi Alanında Bilgi Beceri Değişimi” adlı bölgesel ortaklık projesi kapsamında Samsun’da bulunan Fransız heyet Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Fransa/Bordeaux General Council of Gironde’nin koordinatörlüğünde uygulanacak olan proje çevre ile ilgili bilgi ve becerilerin de değişimini içeriyor. Ayrıca projenin içerisinde ortak olarak ilgili devlet kurumları ve bazı okullar yer alıyor.
İşte tam bu noktada ise karşımıza 19 Mayıs ilçemizde bulunan ve uluslararası Ramsey sözleşmesi ile korunması gereken sulak alanlar statüsünde bulunan “Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti” çıkıyor. Samsun şehri ile işbirliği protokolü de imzalamış olan Fransa’nın Gironde bölgesi ve kenti, sınırları içerisinde dünyanın en tanınmış ve her yıl binlerce doğaseverin ziyaret ettiği bir kuş cennetini barındırıyor. Bu çerçevede tecrübe sahibi olan Fransız proje ortakları ile yapılacak çalışmalar sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin de binlerce yabancı turisti Samsun’a çekmesi hedefleniyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Vekili Turan Çakır tarafından ağırlanan Fransız heyet, 19 Mayıs ilçesinde Kuş Cenneti’nde yaptıkları incelemeleri aktararak, çevre ve turizm alanında yapılacak olan işbirliği konusunda çok hevesli olduklarını ve Gironde bölgesindeki kuş cenneti ile ilgili bilgi ve becerilerini büyük bir memnuniyetle paylaşacaklarını dile getirdiler.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır da, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere kenti yöneten dinamiklerin Samsun için çok önemli bir turizm kenti hedefine sahip olduklarını ifade ederek, “Bir dünya turizm kenti olma hedeflerimizin belki de en önemli ayaklarından birisini de Kızılırmak Deltası’ndaki Kuş Cenneti oluşturuyor. Burası sadece Türkiye’de değil dünya üzerindeki önemli sulak alanlardan birisi ve Ramsey sözleşmesine üye Türkiye’deki 2 alandan da birisi. Bu nedenle sizlerin Fransa’daki dünya turizmine dönük geçmişiniz ve deneyimlerinizi gerçekten çok önemsiyoruz. Gironde’deki kuş cennetini her yıl binlerce kuş ve doğasever ziyaret ediyor. O konsepti sizlerin de desteği ile burada oluşturmayı çok arzu ederiz. Bu çerçevede atılacak olan her türlü işbirliği adımlarını da desteklemek konusunda çok hevesli olduğumuzun bilinmesini istiyorum” diye konuştu.
Bu arada ziyarette Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı da yer alarak Fransız heyetle bilgi alışverişinde bulundu.
Fransa’dan gelerek 19 Mayıs ilçesi Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde incelemeler yapan heyette şu kişiler bulunuyor: V. Hidelgo (Le Teich Kuş Cenneti Müdürü), Claude Feigne (Le Teich Kuş Cenneti Rehberi, Ornitolog), Julie Cazabeille (Le Teich Kuş Cenneti Rehberi), V. Nushy (Ramsar Alanları Genel Müdürü), M Mouquet (College Val des Pins İngilizce Öğretmeni), M Thomas (College Val Des Pins Biyoloji Öğretmeni), Maryse Dusselier (Gironde Bld. Uluslar arası Projeler Koord.) Guillaume Larbodie (Gironde Bld. Conseil General Proje Koord. Yrd.).