Kuş Sesi Çikaran Cihazlar Satan Şahin Evine Şok Baskın

Kuş Sesi Çikaran Cihazlar Satan Şahin Evine Şok Baskın

ANKARA (İHA) – Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, kuş sesi çıkaran cihazlar kullanarak avlanmak ve bu cihazları imal ederek satışını yapmak yasak olmasına rağmen Çanakkale’de bu cihazları imal eden ve sosyal paylaşım sitesinden pazarlayan şahsın evine savcılık kararıyla baskın yaptı. Yapılan aramada bu düzeneklerin imalında kullanılan çok sayıda muhtelif eşyaya el koyuldu.
Av ve yaban hayatı kaynaklarından koruma kullanım dengesi gözetilerek faydalanılması, bu kaynakların gelecek kuşaklara aktarılması için 2014 yılını “Kaçak Avcılıkla Mücadele Yılı” olarak ilan eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında avda kullanımı Merkez Av Komisyonu kararı ile men edilen ses ve manyetik dalga yayan cihazlar, tuzak ve kapanlar ile benzeri araç ve gereçleri pazar ve ticarethanelerde bulunduranlar ve satış yasağına uymayanlar hakkında yasal işlem yapıyor. Sosyal medya üzerinde yer alan yasadışı görüntüleri de sıkı bir takibe alarak görüntüleri inceleyen ve kabahat unsuru taşıyan görüntülerle ilgili yasal işlem yapan DKMP Genel Müdürlüğü, Çanakkale’de kuş sesi çıkaran cihazlar imal ederek sosyal paylaşım sitesinden pazarlayan Ö.Y. nin evinde savcılık kararıyla arama yaptı. İnternette sosyal paylaşım sitelerini tarayan DKMP ekipleri, Ö.Y.’nin kuş sesi çıkaran cihazları pazarladığı sayfasını tespit etti. Sayfada telefonu bulunan şahsı müşteri gibi arayan ekipler, cihaz almak istediklerini ilettiler. İfadesinde bugüne kadar yaklaşık 50 adet cihaz imal ettiğini ve bunları sosyal paylaşım sitesinden 150-200 liraya pazarladığını söyleyen şahsın evinde yapılan aramada 96 adet faal cihaz ve bu cihazların yapımında kullanılan çok sayıda muhtelif eşyaya el koyuldu. Ayrıca kendisine idari para cezası uygulanarak, şahıs hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun hem suçu hem de kabahati içeren bir kanun olması, ses çıkaran cihazlarla avcılık yapmanın ise bir canlı türünün neslini tehlikeye düşürmesi ya da ekolojik dengenin yok olmasına sebep olabileceğinden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu tür olaylarda hemen harekete geçiyor.